Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.04.2019 11:50

Liptov sa pripravuje na leto - deti vyčistili brehy Liptovskej Mary


Ilustračná snímka


Liptov je opäť o niečo čistejší. Na piatom environmentálnom dni na Liptove viac ako 250 dobrovoľníkov vyčistilo brehy Liptovskej Mary. Väčšinu z nich tvorili školáci vo veku 12 až 15 rokov. Dokopy sa podarilo vyzbierať až 350 vriec odpadu rôzneho charakteru.


Zaujala WC misa, pneumatiky, okenný rám, zimný sveter aj množstvo iného odpadu. Okrem dnešnej akcie v regióne chystajú viacero ďalších podujatí, ktorých hlavným cieľom bude vyčistenie okolia pred letnou sezónou.

Slnečná a pod Chopkom stále lyžiarska Veľká Noc dala na Liptove definitívnu bodku za úspešnou zimnou sezónou. Oficiálne otvorenie letnej sezóny je na Liptove o necelý mesiac 31. mája 2019. Aj preto Liptáci neotáľajú a vyčistili svoju pýchu – brehy Liptovskej Mary. „Piaty ročník nášho environmentálneho dňa na Liptovskej Mare podporilo až 150 žiakov a učiteľov z Evanjelickej spojenej školy, dvadsať z hotelovej školy a dvadsaťšesť z Gymnázia Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši. Veľmi sa teším, že školy pozitívne reagovali na našu výzvu a zapojili sa do boja s neporiadkom a odpadkami. Pevne dúfam, že najväčší znečisťovatelia okolia Liptovskej Mary nás teraz vnímajú a pohne s nimi fakt, že tieto deti, študenti a ďalší dobrovoľníci sa pustili s entuziazmom do čistenia a za dopoludnie vyzbierali až 350 vriec odpadkov rôzneho charakteru. Veľmi často sa stáva, že sa turisti sťažujú na odpadky, ale práve oni sú spolu s rybármi najmenej disciplinovaní. Tak ako správni turisti v horách svoj odpad znesú do smetných košov domov alebo v podhorí, tak aj v tejto prírodnej lokalite by sa mali správať rovnako. Len pred pár dňami si svet pripomínal Deň Zeme, tak si aj my všetci, ktorí sme dnes niečo spravili pre to naše krajšie okolie, prajeme viac zelene, menej odpadu a viac zodpovednosti za trvalo udržateľný rozvoj našej planéty, bez ohľadu na to, či sme na brehu Liptovskej Mary, v pralese v Južnej Amerike alebo v niektorom zo svetových oceánov," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Na podujatie dobrovoľníkov zviezli z Liptovského Mikuláša k brehom Liptovskej Mary bezplatné autobusy. Na jednotlivých stanovištiach dobrovoľníkov čakala Stráž prírody TANAP-u, ktorá koordinovala jednotlivé práce. Po čistení si všetci pochutili na výbornom guláši na brehu Liptovskej Mary v Kolibe Gréta v Liptovskej Sielnici. Späť sa dobrovoľníci dostali opäť pohodlne autobusmi. Na deti a študentov čakalo prekvapenie, keďže všetky dostali navyše aj zelené tričká, ktoré im aj do budúcnosti pripomenú, že mať čisté okolie nie je samozrejmosťou. Zároveň deviataci zo Spojenej evanjelickej školy v Liptovskom Mikuláši, ktorí vyzbierali najviac odpadu, získali poukazy na surfovanie na divokých vlnách v neďalekom Aquaparku Tatralandia. Do čistenia sa zapojili aj niektorí zamestnanci tohto najväčšieho vodného sveta na Slovensku, ktorým ich zamestnávateľ vyšiel v ústrety, aby mohli spraviť niečo pre svoje okolie.

„Som veľmi rád, že nás podporili deti. Oni sú naša budúcnosť a naša viera v to, že si naše okolie udržíme v tejto kráse aj pre budúce generácie. Chápem, že je to možno pre mnohých len kvapka v mori, ale keď nás bude viac a budeme o tom hovoriť a prírode po troškách pomáhať, tak to nebude márne. Letná sezóna je za dverami a chceme aj takto našim návštevníkom odkázať, že sme na nich pripravení a že leto na Liptove treba zažiť,“ povedal aktivista a spolumajiteľ Hotela*** Koliba Gréta a Stodola Gréta Anton Považský.

Organizátori veria, že možno raz tí, ktorí najviac znečisťujú Liptovskú Maru a jej okolie, tiež priložia svoju ruku a najmä v budúcnosti zvážia, či plechovica od piva patrí pod krík alebo je jej miesto v separovanom odpade. „Nedávno sa čistilo okolie Liptovského Mikuláša, dnes sme vyčistili brehy Liptovskej Mary a na Liptove ešte v najbližších dňoch či týždňoch očakávame aj ďalšie menšie či väčšie podujatia, ktorých hlavným menovateľom bude čistenie okolia a signál do sveta, že Liptov je na leto pripravený. Z tých väčších akcií spomeniem, už zajtra 27. apríla jarné upratovanie Černovej a Čutkovskej doliny, 1. mája čistenie v Liptovskom Jáne a Jánskej doline a 10. mája obľúbené podujatie Zelený Chopok, na ktoré je nutná aj registrácia cez stránku jasna.sk,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Podujatie ENVIRONMENTÁLNY DEŇ NA Liptove spolu s partnermi zorganizovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použila na podujatie aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške viac ako 2 000,- eur.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2019
Sezóna na Liptove odštartovala
Liptov oficiálne otvoril letnú turistickú sezónu. K letu a prázdninám patrí more, a to Liptovské je Liptovská Mara, preto letnú sezónu Liptáci odštartovali na Marine Liptov, a to doslovne.
viac
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
26.05.2022
Letnú sezónu na Liptove otvorili na konskom koči a v historických kostýmoch
Letnú sezónu 2022 na Liptove otvorili v stredu v centre Liptovského Mikuláša na konskom koči a v historických kostýmoch. Predstavili tak nový projekt s názvom Historický kompas, ktorého cieľom je oživenie centra mesta a odkazu minulých čias.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %