Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.07.2019 10:05

Likvidácia čiernej skládky z Majetkára stála vyše 37-tis. eur


Ilustračná snímka (tasr)


Odstránenie odpadu z čiernej skládky z lokality Majetkár, ku ktorej došlo počas júna, stálo mesto Košice viac ako 37-tis. eur. Celkovo išlo o 241 ton rôzneho komunálneho odpadu, informoval v piatok magistrát.


Odpad v lokalite pri diaľničnom privádzači v smere na sídlisko Ťahanovce tam zostal po odsťahovaní sa obyvateľov troch murovaných chatiek. Mesto muselo zabezpečiť jeho likvidáciu na základe rozhodnutia odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu (OÚ) Košice z mája minulého roka. Pôvodné odhady hovorili len o viac ako 100 tonách odpadu. Keďže v blízkom lesnom poraste boli objavené ďalšie nelegálne skládky, práce na čistení lokality a odvoz odpadu trvali viac ako tri týždne.       

Po Majetkári čaká mesto, takisto na základe minuloročného rozhodnutia OÚ, vypratanie nelegálneho odpadu na území mestskej časti Krásna. Zrealizované musí byť do konca septembra. Odpad sa nachádza na ploche približne 10 x 50 metrov, finančné náklady na odstránenie skládky sú predbežne odhadované na 10 000 eur.       

"Vyčistenie lokality Majetkár od nelegálne uloženého odpadu bolo iba začiatkom, budeme v tomto pokračovať i naďalej. Mne osobne, ale verím že aj ostatným občanom veľmi záleží na ochrane životného prostredia. Tak, ako som to veľakrát deklaroval už aj v minulosti, chceme, aby sme mali čisté a pekné mesto, ktoré bude skutočne plnohodnotným, príjemným a pekným miestom na život," uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček.       

Odstraňovanie komunálneho odpadu a drobného stavebného odpadu uloženého v rozpore so zákonom je podľa zákona o odpadoch povinnosťou mesta. Vlani boli pôvodne na odstraňovanie nelegálnych skládok v rozpočte mesta vyčlenené financie vo výške 50 000 eur, napokon uhradilo takmer 54 400 eur. Najviac peňazí, a to 44 100 eur, stálo odstránenie odpadu v mestskej časti Luník IX.       

Mesto musí riešiť aj ďalšie lokality, kde je v súlade so zákonom o odpadoch vydané rozhodnutie OÚ Košice na likvidáciu nezákonne umiestneného odpadu. "Jednou z nich je aj lokalita pri Bani Bankov, kde z dôvodu ťažko prístupného terénu nebolo zatiaľ možné pristúpiť k jeho odstráneniu. Po preverení situácie by však v závislosti od technických možností mala byť zabezpečená aj realizácia tohto rozhodnutia OÚ," informoval magistrát.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
O peniaze na likvidáciu čiernych skládok má záujem takmer 500 samospráv
Peniaze na likvidáciu čiernych skládok chce získať 491 samospráv. Envirorezort na tento účel vyčlenil sedem miliónov eur, dotácie prerozdelí Environmentálny fond.
viac
04.10.2016
V Kocuranoch vyrástla skládka stavebného odpadu, rieši ju polícia
Na súkromnom pozemku v intraviláne obce s viacerými vlastníkmi sa okrem stavebnej sute nachádzajú aj plastové rámy od okien či farby. Skládkou sa už zaoberá aj polícia.
viac
09.05.2020
Na odstraňovanie čiernych skládok v meste doplácajú všetci
V druhej polovici mesiaca apríl mesto Dubnica nad Váhom avizovalo mimoriadny bezplatný zber elektroodpadu a nebezpečného odpadu. V priebehu mája tak samospráva zabezpečí priamo zo sídlisk a mestských častí zber starých chladničiek, práčok, ale aj nepoužitých farieb, olejov či hnojív.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %