Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.09.2018 05:01

Lex Žitný ostrov poslali poslanci do druhého čítania


Vodný mlyn v Kolárove. Ilustračná snímka.


V chránených vodohospodárskych oblastiach má byť zakázané používať nebezpečné postreky. Vyplýva to z návrhu zákona o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd (Lex Žitný ostrov), ktorý v utorok parlament posunul do druhého čítania. Okrem zákazov zákon určuje aj kompetencie jednotlivých štátny


Novela má zjednotiť existujúcu právnu úpravu do jedného zákona. Hlavnú úlohu v monitorovaní znečistenia má získať Slovenská inšpekcia životného prostredia. Na tú sa treba obrátiť, ak hrozí znečistenie, a ona potom informuje ostatné orgány. Podľa návrhu zákona je "oprávnená vyžadovať spoluprácu dotknutých orgánov štátnej správy, správcu vodných tokov, poverenej osoby, obce alebo iných právnických alebo fyzických osôb".       

"Zosúladili sme kontroly, aby sa na to nepozeralo každé ministerstvo oddelene," povedal po rokovaní vlády minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Podľa neho ide o problematiku, ktorá sa dá riešiť iba nadrezortne. Po novom budú môcť orgány jednotlivých ministerstiev postupovať spoločne.       

Zákon tiež ukladá Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR povinnosť zverejňovať vždy 15. júla správu o kvalite vôd v chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Rovnako majú výsledky meraní zverejňovať aj podnikatelia, ktorí sú na základe osobitého predpisu povinní merať množstvo znečisťujúcich látok, ktoré vypúšťajú. Aktuálne informácie o prekročení limitných hodnôt povrchových a podzemných vôd, ktoré by mohli ohroziť obyvateľov, majú byť k dispozícii na stránke Úradu verejného zdravotníctva.       

Zákon má zakázať v chránených vodohospodárskych oblastiach napríklad stavať alebo rozširovať priemyselné budovy, okrem prípadov, keď sa prestavbou dosiahne účinnejšia ochrana vôd. V týchto územiach by sa nesmeli stavať ani bitúnky alebo skládky. Zakázané má byť aj postrekovať rastliny prípravkami, ktoré by mohli znečistiť vodu, ťažiť nerasty alebo výrazne odvodňovať pôdu. Za porušenie týchto zákazov má hroziť právnickým osobám a podnikateľom pokuta až 165.000 eur, ostatným 5000 eur.       

Zmena má nastať aj v spôsobe zriaďovania chránených oblastí, po novom ich má stanoviť práve Lex Žitný ostrov. Má ísť o územia Žitný ostrov, Strážovské vrchy, Beskydy a Javorníky, Veľká Fatra, Nízke Tatry (západná časť a východná časť), Horné povodie Ipľa, Rimavice a Slatiny, Muránska planina, Horné povodie rieky Hnilec, Slovenský kras (Plešivská planina a Horný vrch) a Vihorlat.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2018
Envirorezort chce zefektívniť kontroly v chránených vodohospodárskych územiach
Zákon s názvom Lex Žitný ostrov má vytvoriť priestor pre trojrezortné kontroly, zvýšiť pokuty a zefektívniť informovanosť verejnosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si od neho sľubuje lepšiu ochranu strategických vodohospodárskych území.
viac
19.06.2018
Zvýšenie základných platov starostov a primátorov je v 2. čítaní
Zvýšiť doterajšie násobky upravujúce výšku základného platu starostov a primátorov v závislosti od počtu obyvateľov obce alebo mesta a zároveň obmedziť možnosť fakultatívneho navýšenia ich základného platu prostredníctvom rozhodnutia obecného zastupiteľstva zo súčasných 70 na 60 percent.
viac
13.05.2019
Integrované sčítanie v roku 2021 má znížiť administratívu a spresniť údaje
Blížiace sa sčítanie obyvateľov, domov a bytov na Slovensku bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR realizovať v období od 1. júna 2020 do 31. marca 2021.
viac
11.09.2019
Centrá práce s mládežou by sa mohli uchádzať o značku kvality
Posilniť a podporiť kvalitu práce s mládežou je cieľom návrhu novely zákona o podpore práce s mládežou, ktorú v utorok poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Novelou napríklad zaviesť nový inštitút značky kvality - Moderné centrum mládeže, ale aj nutnosť bezúhonnosti aj pre dobrovoľníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %