Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.12.2018 11:35

Levice sa počas zimy musia postarať o desiatky kilometrov chodníkov navyše


Ilustračná snímka mesto Levice


Levická radnica sa bude musieť počas zimy starať o desiatky kilometrov chodníkov viac ako doposiaľ. Na základe novely zákona o pozemných komunikáciách sa o mestské cesty už nemusia starať ľudia z priľahlých domov, ale samospráva.


Mesto Levice doteraz zabezpečovalo zimnú údržbu na 110 kilometroch ciest a 36 kilometroch chodníkov. Po zmene zákona prevezme radnica starostlivosť o ďalších 54 kilometrov chodníkov. "Z tohto dôvodu boli prijaté opatrenia, aby v rámci zimnej údržby bola zabezpečená schodnosť chodníkov v zmysle zákona. Pracovníci mestského úradu s pracovníkmi firmy, ktorá vykonáva údržbu miestnych komunikácií, zmapovali cesty a chodníky a navrhli nové trasy zimnej údržby," informoval magistrát.       

Podľa radnice je čistenie pomocou mechanizmov navrhnuté čo najefektívnejšie, s minimálnymi prejazdmi vozidiel. Najdôležitejšie trasy v meste sa budú čistiť prioritne, následne ďalšie časti mesta podľa spracovaného plánu zimnej údržby. "Spoločnosť, ktorá vykonáva zimnú údržbu, je pripravená strojne aj personálne. Na základe fyzického zmapovania trás však boli identifikované rôzne prekážky na chodníkoch, prípadne parkujúce autá, ktoré bránia v kvalitnom prevedení čistenia. Preto je dôležité, aby občania neparkovali na chodníkoch a tým uľahčili prístup čistiacej techniky počas zimnej údržby," upozornil mestský úrad.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Nové Mesto používa proti snehu a ľadu ekologický zeolit s ekosoľou
Bratislavské Nové Mesto bojuje proti tohtoročnému snehu a ľadu na komunikáciách a chodníkoch vo svojej správe špeciálnou horninou zeolit. Tú zmiešava s ekologickou soľou, aby bola zmes šetrná k životnému prostrediu, faune i flóre.
viac
08.11.2017
Od polovice novembra budú cesty v Trenčianskom kraji monitorované nepretržite
O bezpečnosť na cestách sa v zimnom období starajú cestári 24 hodín denne. Tento rok so 60 kusmi posypovej techniky a 27 nakladačmi. Správa ciest TSK je pripravená aj na prípadné mimoriadne stavy.
viac
15.12.2018
Mesto Šaľa žiada obyvateľov o pomoc pri zimnej údržbe, rozdá im posypovú soľ
Šalianska radnica bude počas víkendu rozdávať obyvateľom rodinných domov posypovú soľ. Magistrát chce takýmto spôsobom riešiť problémy so zimnou údržbou komunikácií, o ktorú sa podľa novely zákona musia starať mestá a obce.
viac
14.12.2019
Žilinčania môžu sledovať zimnú údržbu aj online
Harmonogram a priebeh prác zimnej údržby budú môcť obyvatelia Žiliny, podobne ako v minulom roku, sledovať online.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %