Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.01.2017 01:05

Legislatíva o EIA sa zmenila, po kritike Európskej komisie


Ilustračná snímka: (int).


Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť zmenilo legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Novela zákona, ktorá 1. januára 2017 nadobudla účinnosť, reaguje na niektoré jej výhrady.


Pre nesprávne a neúplné prebratie európskej smernice Slovensko čelí od roku 2013 infringementu, teda konaniu o porušení Zmluvy o fungovaní EÚ. Ohrozuje to aj čerpanie eurofondov. Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie sa už v tejto súvislosti novelizoval v roku 2014. Po novom sa budú napríklad posudzovať aj dopady prieskumných vrtov.      

Európska komisia však aj po tom Slovensku vyčítala, že do legislatívy nepremietla všetky otázky, ktoré rieši smernica. Chýbala napríklad povinnosť developera brať do úvahy pri výbere z viacerých alternatív aj environmentálne vplyvy či zákonná garancia toho, že verejnosť dostane informácie o možnosti obrátiť sa na súd. Nie všetky pripomienky však nový právny rámec zohľadnil.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
25.05.2021
Projekt vybudovania Vážskej cyklodopravnej trasy má v župe stále zelenú
Na popredných priečkach priorít Žilinského samosprávneho kraja dlhodobo figuruje rozvoj cyklodopravy v kraji. Jej potenciál pritom župa nevidí iba v rozšírení ponuky cestovného ruchu, ale čoraz viac si uvedomuje aj význam bezpečnej prepravy na bicykloch pri dochádzaní do práce či školy.
viac
04.08.2021
Vo veci výstavby lyžiarskej haly na Donovaloch sa stále nerozhodlo
Na envirorezorte aktuálne prebieha rozkladové konanie. Rozklad (odvolanie) proti rozhodnutiu o zastavení konania posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) podal investor haly ešte v apríli. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %