Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.11.2018 12:50

László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek


László Sólymos, podpredseda vlády a minister životného prostredia SR


Zavedenie zálohovania si vyžiada vstupné investície približne 80 miliónov eur, pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov.


Po spoplatnení ľahkých plastových tašiek a zvýšení poplatkov za skládkovanie envirorezort odštartoval práce na zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek od nápojov. Ročne sa totiž na slovenský trh uvedie približne miliarda PET fliaš. Po zavedení zálohovania sa vyzbiera viac ako 90 percent z tohto objemu a výrazne sa tak zníži množstvo PET fliaš v uliciach a prírode. Zálohovanie si vyžiada odhadované vstupné investície približne na úrovni 80 miliónov eur. Naopak, prinesie úspory pri čistení ulíc a prírody od PET fliaš a plechoviek, zníži náklady na skládkovanie a vytvorí odhadom 300 pracovných pozícií.

„Zavedenie zálohovania má svoje plusy i mínusy. Mínusy sú vyčísliteľné. Naopak, plusy pre životné prostredie a pre náš každodenný život sú nevyčísliteľnej hodnoty. Práve preto sme sa rozhodli zálohovanie na Slovensku zaviesť,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v Bratislave 7. novembra podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

V súčasnosti je na ministerstve životného prostredia založená interná pracovná skupina, ktorej hlavnou prioritou je zavedenie zálohovania a minister už začal rokovania s reťazcami a dotknutými výrobcami.

„Dnes zálohovanie funguje v ôsmych krajinách Európskej únie. V rámci strednej Európy, vrátane Rakúska, zavedené nie je. Chceme, aby Slovensko bolo prvou krajinou v regióne, ktorá zálohovanie zavedie do praxe,“ pokračuje László Sólymos. Podľa jeho slov je o to náročnejšie nastaviť efektívny systém, ktorý dokáže presunúť PET fľaše z riek, lesov a ulíc tam kam patria - do recyklačných zariadení.

Rozhodnutiu zaviesť zálohovanie na Slovensku predchádzala analýza Inštitútu environmentálnej politiky. Štátni analytici študovali dopady zálohovania v krajinách, v ktorých už systém vratných PET fliaš a plechoviek funguje. Ich výsledky boli overované aj z nezávislého externého prostredia. Na základe výsledkov analýzy možno odhadnúť vstupné investície do systému a zároveň určiť množstvo vyzbieraných PET fliaš.

„Zavedenie zálohovania si bude vyžadovať vstupné investície približne na úrovni 80 miliónov eur. Pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov, ktoré budú prijímať plechovky a plastové fľaše,“ podotýka Martin Haluš, riaditeľ Inštitútu environmentálne politiky. Podľa jeho slov však množstvo vyzbieraných PET fliaš presiahne 90 % z počtu, ktorý je uvedený na trh. V súčasnosti sa darí vyzbierať približne 60 percent. Rozdiel by sa podľa Martina Haluša zmestil na Námestie slobody v Bratislave tak, že by sa naplnilo do výšky 22 metrov.

Autor: (mžp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
07.12.2018
Experti s rozpakmi očakávajú zálohovanie PET fliaš
Z plejády názorov odborníkov o zmysluplnosti pripravovaného zálohovania PET fliaš, ktoré minister ŽP SR László Sólymos presadzuje, najpresvedčivejším argumentom sa zdá byť nádej, že tento druh plastového odpadu už neuvidíme v parkoch a v prírode vôbec, nehovoriac o uliciach. Bude to naozaj tak?
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
11.06.2019
Česko sa nechystá nasledovať Slovensko v zálohovaní PET fliaš
Český envirorezort rozhodol, že vláde nenavrhne zálohovať nápojové obaly, vrátane PET fliaš. Vychádzal pritom zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz ktoré vypracovalo stanovisko ohľadne zálohovania so záverom, že takýto krok sa v ČR ekonomicky nevyplatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %