Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.12.2018 11:35

L.Sólymos: Národné parky mali byť lepšie chránené už dávno, no stále je tu odpor


Minister životného prostredia László Sólymos. [TASR/Jakub Kotian]


Zmeny, ktoré prináša novela zákona o ochrane prírody, mali podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) prísť už dávno. Pripomienky ochranárov, ktorí žiadajú napríklad urýchlenie presunu pozemkov pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR, preto v rozhovore pre TASR označil za legitímne.


"My sme to však nastavovali tak, aby sme to vedeli vyrokovať a dohodnúť sa," dodal s tým, že na Slovensku voči tomuto a ďalším opatreniam existuje odpor.       

"Na Slovensku chceme mať národné parky, ale na druhej strane sa k nim nechceme správať tak, ako by sme mali. Z tých pripomienok je to cítiť," poznamenal minister v súvislosti s vyše 1000 pripomienkami, ktoré k novele prišli. Podľa Sólymosa je však lepšia ochrana národných parkov trend, ktorý sa nedá zastaviť. "To je to isté ako s uhlím. Dá sa to brzdiť, ale nedá sa to zastaviť. Uhlie budeme musieť prestať ťažiť, Nováky budeme musieť zatvoriť, čím skôr, tým lepšie. Ten tlak je stále väčší. Taký istý tlak je aj na to, aby sme k prírode pristupovali zodpovednejšie ako doteraz," konštatoval.       

Podkladom pre zlepšovanie ochrany lesov malo byť podľa jeho slov memorandum o lese, o ktorom rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva hovorili najmä koncom roka 2017. Vyrokovať sa ho však nepodarilo. "V každom prípade naši ľudia z rôznych sekcií, najmä sekcie ochrany prírody, intenzívne komunikujú so štátnymi aj neštátnymi vlastníkmi lesov, aby sme sa vedeli zhodnúť," ubezpečil minister, podľa ktorého je dôležité, aby mali rezorty spoločné smerovanie.       

Zákon o ochrane prírody, ktorý envirorezort predstavil začiatkom októbra, chce v národných parkoch predovšetkým vytvoriť zóny, kde sa vôbec nebude ťažiť a prípustným zásahom bude akurát údržba turistických chodníkov. Posilňuje tiež právomoc ŠOP SR pri programoch starostlivosti o lesy. Novela navrhuje, aby pri ich schvaľovaní boli pripomienky štátnych ochrancov prírody záväzné.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2018
MŽP: K novele zákona o ochrane prírody prišla takmer tisícka pripomienok
V rámci legislatívneho procesu bolo k návrhu vznesených 975 pripomienok, z toho 835 zásadných, vrátane jednej hromadnej, pod ktorú sa podpísalo vyše 30.000 ľudí. TASR o tom informoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
25.05.2019
L. Sólymos: Plošným výrubom v národných parkoch musí odzvoniť
Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilňuje ochranu národných parkov Slovenska, smeruje do hospodárskej a sociálnej rady a následne pred vládu.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
25.07.2023
Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania
Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %