Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.12.2018 05:08

Kvôli skvalitneniu recyklácie uvažujú Briti o označení obalov farbami a číslami


Ilustračný snímka


Pre uľahčenie triedenia komunálnych odpadov sa v britských workshopoch spoločnosti SUEZ zrodila medzi spotrebiteľmi myšlienka označovať používané obaly viditeľnými trojuholníčkami zo šípok červenej, zelenej a žltej farby.


Červeným symbolom by sa označovali ťažko recyklovateľné obaly, zeleným najľahšie recyklovateľné a žltým také, ktorým patrí miesto medzi predchádzajúcimi dvomi.

Každá kategória odpadov bude očíslovaná

Zároveň by platilo, že všetky druhy triedených výrobkov - plast, papier, sklo alebo kov - by mali mať pridelené odlišné číslo. Čísla by sa uvádzali aj na kontajneroch triedeného zberu. Vďaka číslu a farbe trojuholníčka triedeného odpadu by potom mali mať spotrebitelia jasnejšiu predstavu o správnosti a pochybností o tom, ako konkrétny obal z pohľadu recyklovateľnosti vnímať. Len pripomíname, že recyklovanie odpadov je v civilizovanom svete jednoznačne vnímané ako najvhodnejší postup ohľadne manipulácie s komunálnymi odpadmi, že Slovensko ako člen EÚ musí splniť určité percento recyklácie svojich odpadov do konkrétnych období (napríklad recyklovať polovicu z nich do roku 2020 oproti súčasným necelým 30 percentám) atď.

Prednosti nového systému

Predpokladá sa, že podľa britského systému, ktorý by bol celoštátne zavedený, by mal byť stupeň recyklovateľnosti na obale výrazne graficky zreteľný, až nápadný. Tým by sa líšil od dnešných – pre laika nemastných-neslaných informácií malými písmenami. Zopakujme, že ho navrhli samotní spotrebitelia (laici), ale pridajme aj to, že by pre žiadnu spoločnosť nemal byť finančne náročný. Po jeho zavedení by sa totiž okrem iného napríklad naďalej využívali iba súčasné kontajnery. V každom prípade je navrhovateľmi vnímaný – pri porovnaní s dnešným systémom – ako podstatne jednoduchší.

Tlak na uprednostnenie ľahko recyklovateľných obalov

V celoštátnom britskom prieskume 57 percent respondentov odpovedalo, že ak by farebné trojuholníčky (plus čísla) boli zavedené, rešpektovali by ich a systém by – podľa ich názoru – ovplyvnil výber nákupu. Povedané jednoduchšie: zavedenie systému podľa nich ovplyvní aj rozhodnutia výrobcov, ktorí – ak nebudú chcieť prísť o zákazníkov – sa pod tlakom verejnej mienky budú musieť rozhodnúť pre ľahko recyklovateľné obaly.

Čo naznačuje logika?

Ak sa nevyskytnú neočakávané jednoznačné negatívne skúsenosti, ktoré by hovorili proti zavedeniu systému, možno predpokladať, že po prvých praktických skúsenostiam s jeho zavedením na britských ostrovoch by nápad nemusel ostať nepovšimnutý ani v štátoch európskeho kontinentu. Svojou jednoduchosťou sa zdá byť príťažlivý a dostatočne logický.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Slovensko je s triedením odpadov na začiatku dlhej cesty
„Ľudia musia pochopiť zmysel triedenia odpadov a začať sami od seba,“ hovorí riaditeľka pre komunikáciu a marketing v a.s. ENVI - PAK Silvia Nosálová.
viac
09.02.2017
Slovensko zúfalo málo recykluje komunálny odpad
Slovensko recykluje 14,9 percenta komunálnych odpadov, čo je podstatne menej ako Česko (29,7 %), Maďarsko (32,2 %) či Poľsko (42,5 %) nehovoriac o Slovinsku (54,1 %). Vyplýva to z najnovšej štatistiky Eurostatu (Štatistického úradu Európskych spoločenstiev) za rok 2015.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
01.02.2019
Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad
Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %