Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.02.2018 09:47

Kvôli extrémnym mrazom mesto vyhlásilo krízovú situáciu


Ilustračná snímka zdroj: (echoval)


Hlavné mesto v zmysle spolupráce s mimovládnymi organizáciami dnešným dňom vyhlásilo krízovú situáciu a spoločne prijíma opatrenia a efektívne nástroje pomoci pre ľudí bez domova na nadchádzajúce dni.


Hlavné mesto v zmysle krízového manuálu ešte minulý týždeň v piatok (23 . 2. 2018), vzhľadom na nepriaznivú prognózu klimatických podmienok, začalo intenzívne komunikovať s mimovládnymi organizáciami poskytujúcimi pomoc ľuďom bez domova vo veci súčinnosti a nastavenia efektívnej pomoci na nadchádzajúce mrazivé počasie v Bratislave.

„Sužuje nás mrazivé počasie, ktoré trápi asi najviac ľudí bez domova. Mesto v tomto smere nie je ľahostajné a prijalo opatrenia, ktoré by im mali pomôcť prekonať tieto náročné dni,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Hlavné mesto monitoruje vývoj počasia od minulého týždňa a vzhľadom na nepriaznivé klimatické podmienky vyhlasuje krízovú situáciu. Počas noci by totiž teploty mali klesnúť až na – 7 stupňov Celzia. Krízová situácia je vyhlásená od dnešného dňa 26. 2. 2018 do piatku tohto týždňa 02. 3. 2018, ktorej koordinátorom je hlavné mesto. Zabezpečenie riešenia krízovej situácie mesto realizuje aj prostredníctvom spolupráce s mimovládnymi organizáciami venujúcim sa práci s ľuďmi bez domova, mestskými časťami a dobrovoľníkmi. Zároveň tak mesto o súčinnosť vyzvalo aj mestskú políciu.

Opatrenia sú zamerané na ľudí bez domova, ktorých sa to dotýka najviac. Ide o nastavenie celodennej prevádzky nízkoprahového charakteru nocľahárne Mea Culpa bez poplatku, vytvorenie kontaktných miest na poskytnutie horúceho čaju a informácii s možnosťami pomoci, zvýšenie hliadok mestskej polície, ako aj neustále monitorovanie situácie v teréne.

Opatrenia mesta:

 - nocľaháreň Mea Culpa bude fungovať v celodennej prevádzke bez poplatku s charakterom nízkoprahu (36 miest),

- nízkoprahovú službu bude možné využívať v stanovených dňoch od 16:00 hod. bezplatne a klienti budú prijímaní  do nocľahárne  v doprovode streetworku,

po dohode s OZ Vagus bude nízkoprahové denné a integračné centrum Domec otvorené v krízovom režime v čase od 09:00 do 16:00 hod.,

 - vytvorenie kontaktných miest, na ktorých budú pracovníci poskytovať horúci čaj,

 - zvýšené hliadky mestskej polície aj streetworkerov,

 - neustále monitorovanie situácie v spolupráci s ostatnými neverejnými subjektmi a cirkevnými inštitúciami pracujúcimi s ľuďmi bez domova.

Bližšie aktivity, ktoré zabezpečujú mimovládne organizácie nájdete na ich webových stránkach a sociálnych sieťach:

Depaul Slovensko - https://sk.depaulcharity.org/depaul-slovensko,

OZ Vagus - https://www.vagus.sk/,

OZ Stopa Slovensko - https://www.stopaslovensko.sk/.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Kapacity súčasných nocľahární sú postačujúce, posilnená je práca v teréne
Hlavné mesto SR Bratislava neustále monitoruje situáciu s ľuďmi bez domova. Kapacity existujúcich nocľahární sú postačujúce, nocľahárne nie sú naplnené na 100 %.
viac
03.04.2020
Od piatka 3. apríla bude fungovať „Handlovská linka podpory“
Mesto zriaďuje „Handlovskú linku podpory“ zatiaľ dvakrát do týždňa, v prípade potreby bude čas dostupnosti linky upravený. Handlovská linka podpory je zriadená pre zvládnutie záťažových situácií v súvislosti s opatreniami proti šíreniu COVID-19 a ponúka tiež duchovný rozmer.
viac
11.11.2020
Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.
viac
11.03.2021
Je to len na skok - nikto netušil, že od priepasti
"Je to len naskok v all inclusive destinácii" malo byť mottom vlaňajšej sezóny v Bratislavskom regióne. Pandémia však zamiešala karty a Bratislava sa v turizme prepadla z prémiovej pozície na poslednú. Podnikatelia v cestovnom ruchu sú v stave klinickej smrti, sami sa z nej na nohy nepostavia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %