Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.05.2018 02:54

Kropenie ciest a fontány spríjemňujú horúce chvíle


Ilustračná snímka (tasr)


Na aktuálne horúce počasie reagujú aj samosprávy. Napríklad kropením ciest, verejných priestranstiev a prevádzkou fontán. Tieto opatrenia znižujú prašnosť, zvlhčujú vzduch, a tak znižujú enormnú záťaž z tepla.


Samosprávy popri prevádzke pitných fontán, ktoré sú príjemným osviežením, a klasických fontán, ktoré ionizujú vzduch, nasadzujú do prevádzky kropiace vozidlá, ktoré znižujú prašnosť a zvlhčujú vzduch. Pozornosť sústreďujú na zavlažovanie parkov a kvetinových záhonov, pričom postupne sa na verejných priestranstvách osádzajú aj rozprašovače vody. Na letné horúčavy reagujú zvyšovaním pitného režimu pre seniorov vo svojich sociálnych zariadeniach, zvyšujú monitoring kontroly obecných lesov z dôvodu rizika požiarov. Okrem toho upravujú aj úradné hodiny, keď vo vzťahu k zamestnancom mestských a obecných úradov sledujú povinnosti zamestnávateľa vyplývajúce zo Zákonníka práce.

Napriek tomu, že prvý letný deň bude 21. júna 2018, mestá a obce už teraz reagujú na počasie, ktoré má svoj podiel na výdavkoch v rámci zabezpečovania verejnoprospešných činností aj v poskytovaní konkrétnych sociálnych služieb.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
BBSK odporúča otvoriť stredné školy len na odovzdanie kníh a vysvedčení
Banskobystrický samosprávny kraj zaslal riaditeľkám a riaditeľom stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti usmernenie, v ktorom odporúča ich otvorenie 29. a 30. júna. Internáty ani školské jedálne uvádzať do prevádzky neodporúča.
viac
21.07.2020
Sociálny podnik v Raslaviciach funguje už päť rokov
Obecný podnik v Raslaviciach, okres Bardejov, ktorý funguje na parametroch sociálneho podnikania, zamestnáva ľudí už päť rokov.
viac
09.11.2021
Obyvatelia južného Slovenska podpisujú petíciu za výstavbu R7 na juhu
Obyvatelia juhozápadného Slovenska sa petíciou dožadujú pokračovania výstavby rýchlostnej cesty R7 južným regiónom. Petíciu odštartovali 5. novembra primátori Komárna, Nových Zámkov, Dunajskej Stredy, Kolárova a Nesvád.
viac
14.01.2023
V Starých Horách blokovali hlavný cestný ťah pri vypnutom osvetlení
Protestné zhromaždenie občanov na Starých Horách v Banskobystrickom okrese, ktoré sa konalo včera podvečer, zvolal ho starosta Marián Gajdoš ako reakciu na extrémne zvýšenie cien energií a dlhodobé podfinancovanie samospráv, ktoré štát nerieši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %