Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.01.2019 10:05

Krompachy už po siedmy raz pripravujú festival Pankuškové fašiangy


Ilustračná snímka, zdroj: slovakiatravel


Fašiangové obdobie je v plnom prúde a mesto Krompachy už po siedmy raz pripravuje festival Pankuškové fašiangy. „Toto jedinečné zimné podujatie opäť ponúkne nefalšovanú zábavu s fašiangovým sprievodom, karneval, typické zabíjačkové špeciality a nebudú chýbať ani tzv. pankušky“.


Informovala o tom Valentína Čatlošová z Mestského úradu v Krompachoch. Festival folklóru, zábavy a gastronómie sa uskutoční o niečo viac ako tri týždne v areáli lyžiarskeho strediska Plejsy. Program odštartuje 23. februára sprievodom folklórnych skupín a slávnostným otvorením, pokračovať bude vystúpením domácich folklórnych skupín Krompašanček a Krompašan, súborov z Vojkoviec či Margecian. „Pozvanie prisľúbila aj ľudová rozprávačka Araňa z Jarovníc, spevácka skupina Fiala zo Spišskej Novej Vsi. Okrem iného sa návštevníci môžu tešiť na ľudovú veselicu pod taktovkou Ľudovej hudby Gajdošovci. Čerešničkou na torte bude vystúpenie zábavnej skupiny Traky,“ doplnila Čatlošová.       

Prezentáciu regionálneho folklóru doplnia aj sprievodné podujatia, ako napríklad tvorivé dielne, kde si deti spoločne so svojimi rodičmi budú môcť vytvoriť fašiangové škrabošky. Pripravené sú aj súťaže s animátormi a v prípade priaznivých snehových podmienok budú deti spoločne s animátormi stavať snehové sochy. Tento rok sa najmenší návštevníci podujatia zabavia na karnevale so zabávačom Ujom Ľubom juniorom a vo večerných hodinách je pripravený karneval pre dospelých.       

„Neodmysliteľnou súčasťou Pankuškových fašiangov je ponuka tradičných zabíjačkových špecialít, ako klobásy, pečené mäso a ovarová polievka tzv. grajzupa,“ upozornila Čatlošová s tým, že mnohí návštevníci podujatia si Pankuškové fašiangy nevedia predstaviť bez tradičnej „dolnozemskej zabíjačky“, ktorej sa tento rok zhostia priatelia z partnerského mesta Nadlak v Rumunsku. Dolnozemskí Slováci budú opäť vyrábať chutné klobásy, o ktoré je každý rok veľký záujem. Návštevníci podujatia budú mať opäť možnosť vidieť tradičnú techniku a prípravu tejto údenej špeciality, ktorú môžu hneď na mieste ochutnať. „Do výroby klobás sa tento rok zapoja aj priatelia z maďarského mesta Békešská Čaba či z českého Rýmařova, ako aj mesto Krompachy,“ doplnila Čatlošová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2016
Festival Východná prezentuje ľudovú kultúru už 62. rokov
Najstarší a najväčší folklórny festival na Slovensku - Východná, považujú mnohí za synonymum tradičnej ľudovej kultúry Slovákov. Podľa Zuzany Račkovej z Národného osvetového centra účinkovali v 62. ročníkoch desaťtisíce folkloristov a navštívili ho státisíce ľudí.
viac
24.01.2018
Lyže, folklór a pár šišiek už tento víkend
Vynikajúce pražené šišky, karnevalové masky či fašiangové maškary budú v posledný januárový víkend čakať na návštevníkov prvého tohtoročného TOP podujatia programu Terra Incognita.
viac
28.02.2022
Folkloristi pripomenuli chodenie masiek na konci fašiangov
Chodenie masiek po Terchovej na konci fašiangov pripomenuli v sobotu členovia Folklórneho súboru (FS) Chotár a Repáňovskej muziky. Od miestneho kostola prešiel ich sprievod pod sochu Juraja Jánošíka.
viac
18.02.2023
S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %