Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
19.08.2018 11:43

Kroměřížska Expozícia Karla Kryla je emotívnou spomienkou na komunistickú dobu


Snímks zdroj: www.expozicekryl.cz


Moravské mesto Kroměříž vytvorením Expozície Karla Kryla mu vzdalo hold a uctilo si pamiatku svojho slávneho rodáka. Ako pesničkár patril medzi najvýraznejších predstaviteľov komunistického protestsongu v nedávnej československej minulosti, až musel emigrovať do Nemecka.


Divadelno-hudobná expozícia v suteréne starého pivovaru s podtitulom Priestor plný emócií pripomína život a tvorbu tohto buričského básnika a hudobníka. Jej návštevník prechádza chodbou so zrkadlami popísanými milostnou poéziou i básňami na zemi. Niekoľko miestností dokresľuje atmosféru jeho diel. Tam v sede pokojným počúvaním hudby sa možno vžiť do autorových pocitov, ktorý nenávidel totalitnú moc a neslobodu, mal odpor ku každému zlu, nespravodlivosti a morálnym kompromisom. Každá časť expozície je venovaná jednej piesni (Bratříčku, zavírej vrátka, Marat vo vani, Morituri te salutant a iné), ktorú si jednoduchým ovládaním možno zapnúť.       

"Expozíciu sme slávnostne otvorili v jeseni 2014. Bol to nápad riaditeľky Domu kultúry Daniely Hebnárovej, ktorá je autorka námetu. Divadelný architekt Jan Konečný to vytvoril veľmi divadelne. Expozícia stojí na Krylovej hudbe a myšlienkach. Obdivujú ju návštevníci z rôznych krajín Európy aj z Austrálie. Najmä v lete je veľmi navštevovaná," uviedol pre TASR jej vedúci Robert Rohál.       

Karel Kryl sa narodil (1944) v rodine tlačiara hodnotných kníh. Mal štyri roky, keď so súrodencami a rodičmi pozeral, ako komunisti kladivami rozbíjajú ich tlačiarenské stroje. Rodina sa musela vysťahovať do suterénu neudržovaného domu a žila v biede. Aj pre lepšie vzdelávacie podmienky detí sa presťahovali do Nového Jičína. Karel sa vyučil hrnčiarskemu remeslu, no začal písať poéziu a piesňové texty. Od roku 1966 hrali jeho pesničky v rozhlase. Prvá gramoplatňa mu vyšla polroka po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a jej titulná pieseň Bratříčku, zavírej vrátka sa stala symbolom vtedajšej doby, čoskoro bola oficiálne zakázaná.       

V septembri 1969 Kryl emigroval do Nemecka, kde mu v exile vychádzali ďalšie gramoplatne. Tam spolupracoval s rozhlasovou redakciou Slobodná Európa až do prevratových novembrových (1989) udalostí v Československu. Po nich sa vrátil domov a často spieval na námestiach. Nebol spokojný s nasledujúcim demokratickým vývojom, ktorý otvorene kritizoval. Zomrel náhle na srdcovú príhodu 3. marca 1994 v Mníchove vo veku takmer 50 rokov. Pochovaný je na Břevnovskom cintoríne v Prahe.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Nová expozícia odhaľuje život predkov v Marikovskej doline
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v júli sprístupnilo stálu expozíciu tradičného bývania v Marikovej. Múzeum zareagovalo na dopyt turistov a do skanzenu pri miestnom amfiteátri nainštalovalo rôzne zbierkové predmety.
viac
21.12.2019
Stropkovský kaštieľ sa môže pýšiť novou sakrálnou expozíciou
Krajské múzeum v Prešove slávnostne otvorí vo svojej pobočke, v Kaštieli Stropkov, prvú stálu expozíciu sakrálneho umenia. Tento duchovný poklad regiónu môžu návštevníci múzea obdivovať vďaka dlhodobým výpožičkám diel, ktoré poskytli jednotlivé cirkvi a súkromní zberatelia.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
12.10.2021
N. Milanová: Expozícia Auschwitz-Birkenau prejde pod Múzeum holokaustu v Seredi
Presun Slovenskej národnej expozície Tragédia slovenských Židov v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime pod správu špecializovaného pracoviska Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea holokaustu v Seredi by mal byť zavŕšený do konca roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %