Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.02.2019 09:10

Krízový stav na našich cintorínoch - ako ho riešiť


Ilustračná snímka - rodinná hrobka


Pochovávanie zosnulých, a najmä hrobové miesta, začínajú byť na viacerých našich cintorínoch problémom, ktorý niekde prerastá až do akútnych rozmerov. V mnohých z nich totiž voľné miesta ubúdajú najmä z dôvodu, že rozširovať cintorín jednoducho nie je kam.


Sú mestá či obce, kde tento problém vyriešili novým cintorínom, lenže čo v tých, kde na to nie je vhodná lokalita?

Novozámocký výrobca náhrobných doplnkov však prišiel s riešením, ktoré správcom cintorínov nielen výrazne pomôže, ale navyše je veľmi estetické a posunie výzor cintorína na vyššiu úroveň.

Možnosti, aké iný systém neponúka

V poslednom období je všeobecne zaznamenaný stúpajúci trend kremácií zosnulých. Nová generácia, ktorá je pracovne veľmi zaneprázdnená, už nemá toľko času chodiť pravidelne na hroby a starať sa o ne, preto stále viac využíva kremácie a urnové steny, ktoré nie sú tak náročné na údržbu ako hroby. Počet kremácií, najmä v mestách, sa v poslednom období, podľa predsedu Asociácie pohrebných a kremačných služieb, Ladislava Stríža, zvýšil o viac ako 70 %. Do zeme sa dnes pochováva asi 40 % zosnulých, zvyšok sa spopolňuje kremáciou.

„Modularita systému prispela k jedinečnému riešeniu, ktoré prináša množstvo výhod. Schránka sa ukladá do nadzemnej časti. Nie je potrebná prefabrikácia základu na uloženie urny a manipulácia je omnoho výhodnejšia. Umiestnenie doplnkov a obkladového kameňa do vertikálnej polohy prináša predĺženie životnosti výrobkov a výrazné zníženie potreby údržby a čistenia,“ prezradil časť z výhod systému Andrej Višňovský z novozámockej spoločnosti na výrobu náhrobných doplnkov. Systém je jedinečný aj v tom, že ku každej urnovej jednotke je privedená elektrina, každý lampášik je osvetlený, jeho kamerový systém pomôže pri lepšej kontrole miesta a poskytne väčšiu bezpečnosť. Ovládanie a kontrola je možná aj pomocou mobilného telefónu. K dispozícii je i možnosť predplatenia elektrickej energie či poistenie miesta.

Vzhľadovo súčasný s čistými líniami

Jednoduchá a pevná konštrukcia urnového systému umožňuje vytvárať nespočetné množstvo kombinácií a veľkostí. Vďaka tomu je možné uspokojiť všetky požiadavky zákazníkov. „Systém MODU-AL prináša nové možnosti uchovávania a uctievania zosnulých. Prináša estetické a dôstojné riešenie, ktoré je finančne menej náročné, ako v súčasnosti využívané hroby a urnové steny. Zaručuje efektívne rozširovanie cintorínov bez potreby enormného zastavania pozemkov, ktorých je dnes nedostatok. Nový systém je vzhľadovo súčasný, jedinečný s čistými líniami, oproti klasickým hrobom je priestorovo nenáročný s až 10-násobným využitím priestoru. Cenovo je to najekonomickejší systém na jednotku plochy, navyše bez potreby investície do betonáže samotného objektu,“ vyratúva Višňovský pozitíva celého nového urnového systému. Jeho ochrana je zabezpečená kamerovým systémom, pričom každá bunka má vlastné čidlo.

„Problémy s hrobovými miestami síce nemáme, napriek tomu ma táto možnosť zaujala, pretože je to nielen praktické, ale i estetické a vidím v tom perspektívu. Navyše, vo svete som podobné urnové systémy videl už na viacerých miestach,“ skonštatoval Alexander Földes, správca cintorína v Komárne.

Inovatívne a moderné myšlienky

Systém tiež ponúka širokú škálu možností v množstve miest na uskladnenie urien a v tvarovom usporiadaní, takže sa dá umiestniť do akéhokoľvek priestoru. „Veľmi zaujímavá je aj časovo nenáročná a čistá realizácia, pričom rýchlosť výstavby je do 72 hodín, a to bez betonáže samotného modulu. Potrebné je len vytvorenie betónového podkladu. Urnový systém je nenáročný na údržbu, navyše my ponúkame aj jeho servis za vopred dohodnutých podmienok,“ dodáva A. Višňovský.

„Zaznamenali sme narastajúci záujem o kremácie, ktorý sa blíži k 50-tim percentám, takže tomuto trendu sa i my musíme istým spôsobom prispôsobiť. Naviac, ľudia sa stále častejšie pýtajú na možnosti pochovávania do urnových stien,“ konštatuje situáciu A. Földes, ktorého na urnovej stene zaujalo niekoľko vecí. „Týka sa to nielen praktickej stránky, pretože pri jej výstavbe sa na cintoríne narobí iba minimálny neporiadok, ale tiež estetickej. V tomto systéme sú navyše zabudované inovatívne a moderné myšlienky, ako napríklad možnosť pre pozostalých prostredníctvom mobilného telefónu, formou sms správy, na diaľku, v akomkoľvek čase, zasvietiť sviečku na náhrobku,“ prezradil správca komárňanského cintorína, prečo sa mu páči riešenie nového urnového systému od novozámockého výrobcu náhrobných doplnkov.

Obecné noviny č. 5-6/2019

Autor: Autor: (rd)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2017
Stropkovskými cintorínmi sa môžete prejsť aj virtuálne
Pomôže vám pri tom digitálna mapa a svojim blízkym zapálite sviečku aj online. Mesto Stropkov zavádza v tomto roku na cintorínoch zaujímavú novinku.
viac
22.01.2019
Ako riešiť krízový stav na našich cintorínoch
Novozámocký výrobca náhrobných doplnkov prišiel s riešením, ktoré správcom cintorínov nielen výrazne pomôže, ale navyše je veľmi estetické a posunie výzor cintorína na vyššiu úroveň.
viac
15.05.2020
Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia
Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia v krajine. Znižujú tiež hodnotu poskytovaných ekosystémových služieb. Vyplýva to z komentára Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).
viac
14.08.2020
Za nižší počet mláďat sokola červenonohého môže menej potravy
Vlani sa odchovalo 25 párov a 73 mláďat, tento rok z 18 hniezd vyletelo 32 mladých sokolov. Informovalo o tom občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %