Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.12.2016 04:25

Kritizovaný zákon o odpadoch sa bude meniť


Ilustračná koláž.


Otvorenie nového zákona o odpadoch pre spoplatnenie igelitových tašiek by sa mohlo využiť aj na zmeny, po ktorých volajú napríklad potravinári či vydavatelia. V rozhovore pre TASR to pripustil minister životného prostredia László Sólymos.


Novelou zákona sa bude parlament zaoberať na svojej najbližšej schôdzi.      

 "Zákon chceme postupne upravovať tak, aby bol funkčný," avizoval šéf rezortu. Prostredníctvom pozmeňujúcich poslaneckých návrhov by sa podľa Sólymosa mohli odstrániť jednoduché veci, na ktorých je zhoda zainteresovaných. Napríklad knihy by sa tak za odpad už viac nepovažovali. Minister poukazuje i na nespokojnosť obchodných reťazcov, ktoré musia po novom riešiť odpad zo svojich značiek produktov.     

Ďalšie zmeny prinesie podľa Sólymosa "veľká" novela zákona, na ktorej sa má pracovať na budúci rok. Ministerstvo o problematike diskutuje s podnikateľmi, samosprávami i organizáciami zabezpečujúcimi likvidáciu odpadov. "Rokujeme so všetkými, ktorých sa to týka, aby sme identifikovali problémy a skúsili hľadať riešenie. Je problém napríklad so zberom pneumatík, batérií, stavebným materiálom, sú tam rôzne byrokratické veci, ktoré zbytočne zaťažujú systém, firmám a podnikateľom robia problémy," skonštatoval Sólymos.       

Na zmeny v novej odpadovej legislatíve pred týždňom vyzvala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Potravinári zákon o odpadoch ostro kritizujú, od júla im mnohonásobne zvýšil náklady na likvidáciu odpadov z obalov. Podľa komory musia teraz platiť 6- až 10-násobne vyššie poplatky organizáciám zodpovednosti výrobcov za zabezpečenie spätného zberu odpadov z obalov potravín.       

Prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) ukázal, že väčšina oslovených podnikateľov považuje novú legislatívu za horšiu oproti predchádzajúcej. Tri štvrtiny firiem hodnotilo, že sa im zvýšili, niektorým až päťnásobne, poplatky za odpady. Pribudlo im administratívne zaťaženie, viac registračných povinností. Nové podmienky sa týkajú viac firiem, ktoré sa musia zapojiť do systému. Sólymos avizoval, že byrokracia sa bude riešiť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
02.02.2017
Novinky prichádzajúce od poslancov EP a MŽP SR
Dobrou správou pre napredovanie (aj) s komunálnymi odpadmi sa zdá byť výzva poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).
viac
17.10.2017
Parlament dal zelenú efektívnejšej ochrane ovzdušia
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes schválili novelu zákona o ochrane ovzdušia. O aplikačnej novele odpadového zákona budú hlasovať v stredu (18.10.). Informoval o tom hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
12.01.2022
Požiadavky na čistiarne odpadových vôd by sa mali zmeniť
Požiadavky na povoľovanie, zriaďovanie, rozvoj a prevádzkovanie čistiarní odpadových vôd by sa mali zmeniť. Precizovať by sa mali aj požiadavky na malé čistiarne odpadových vôd (ČOV) do 50 ekvivalentných obyvateľov (EO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %