Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.08.2019 01:20

Krásnohorské hradné hry prinesú atmosféru stredoveku


Ilustračná snímka, zdroj: terraincognita


Ukážky historických bojov, kaskadérov na koňoch a množstvo atrakcií čaká na návštevníkov podujatia Krásnohorské hradné hry, ktoré sa uskutoční v sobotu 3. augusta pod hradom Krásna Hôrka. Ako uvádzajú organizátori, 14. ročník prinesie atmosféru stredovekého života i dobových bitiek.


„Krásnohorské hradné dni patria medzi najväčšie historické podujatia v Košickom samosprávnom kraji i na Slovensku, preto si zaslúžia našu podporu. Pridanou hodnotou tohto podujatia je aj to, že prenecháva priestor lokálnym remeselníkom, ktorí tam vedia prezentovať svoje tradičné výrobky,“ povedal na margo hier predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.       

Medzi konkrétne akcie, ktoré si organizátori prichystali, patrí tradičné dobývanie slameného hradu Slamburg, historický tábor, sokoliari, drevený kolotoč, ale aj ukážky dobových súbojov, či možnosť stať sa rytierom.       

Jedným zo zoskupení, ktoré sa na tohtoročných hradných hrách predstavia, je česká divadelná a kaskadérska spoločnosť Štvanci. „Majú na konte množstvo šermiarskych, jazdeckých, ohnivých i svetelných šou. Táto umelecká skupina sa tiež zúčastňuje na natáčaní historických filmov a dokumentov, účinkovala aj vo filmoch Bathory či Johanka z Arku,“ uviedol organizátor Peter Legnár z občianskeho združenia (OZ) Tri ruže.       

V programe je ďalej remeselnícky trh v podaní gemerských remeselníkov, nové gurmánske špeciality, pravý rytiersky či lukostrelecký turnaj, delostrelci i večerná hudobná bodka – kapela Massriot s lídrom Robom Šimkom.       

Organizátori pre pohodlný presun návštevníkov pripravili kyvadlovú autobusovú dopravu medzi rožňavskou autobusovou stanicou a areálom. Na podujatie vypraví organizácia Košice Región Turizmus z metropoly východu aj mimoriadny vlak. Ten vyrazí zo železničnej stanice v Košiciach o 8.00 h a späť pôjde o 16.09 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2018
Krásnohorské hradné hry s husármi i Petrom Cmorikom
Rytierske turnaje, šermiarske súboje a maďarskí husári oživia už túto sobotu lúku pod hradom Krásna Hôrka. Tradičný výlet do histórie, ale aj koncert Petra Cmorika, ponúkne návštevníkom ďalšie tohtoročné Top podujatie programu Terra Incognita – Krásnohorské hradné hry.
viac
23.07.2019
Príďte na hradné hry Žofie Bosniakovej
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo už 22. ročník obľúbeného podujatia na hrade Strečno. Hradné hry Žofie Bosniakovej sú venované najznámejšej majiteľke hradu a opäť nás vrátia do stredoveku.
viac
06.08.2022
Krásnohorské hradné hry vtiahnu návštevníkov do stredoveku
Návrat do stredoveku ponúka návštevníkom 15. ročník Krásnohorských hradných hier, ktorý sa dnes koná v areáli pod hradom Krásna Hôrka. V ponuke je zábavný program pre deti, predstavenia šermiarskych skupín, rozprávková šou, hudobný koncert, sprievodný remeselnícky jarmok či dobová kuchyňa.
viac
21.11.2023
Obec pre zlú finančnú situáciu navrhuje zvyšovanie daní a poplatkov
Obec Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava plánuje pre zlú finančnú situáciu zvyšovanie daní a poplatkov o približne 50 percent. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia zverejneného na webe samosprávy, o ktorom ešte budú rokovať obecní poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %