Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.01.2019 03:05

Krajské osvetové stredisko vydáva knihu o tradičných detských hrách


Ilustračná snímka (tasr)


Enci, benci, na kamenci... je názov novej publikácie, ktorú vydáva Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre. Monografia Agáty Krausovej a kolektívu autorov sa venuje tradičným detským hrám Nitrianskeho kraja.


Kniha je výsledkom bádania autorského kolektívu, ktorý vychádzal z metodických príručiek, zborníkov piesní, hier, výskumných prác, kroník či monografií obcí. "Po dôkladnej analýze pramenných materiálov sa výber zúžil na detské hry z dvoch desiatok obcí Nitrianskeho kraja. V jednotlivých kapitolách sú objasňované historicko-kultúrne kontexty, v ktorých tradičné hry prežívali, a prinášajú pohľady na detskú hru z psychologického, poznávacieho i pedagogického hľadiska," uviedla Linda Štulajterová z KOS.       

Ako pripomenula, jadro knihy tvoria detské hry rozčlenené podľa typológie na pohybové, logické, hry s nástrojmi, riekanky a vyčítanky. Hry sú doplnené aj o notové zápisy. "Významným prvkom publikácie sú ilustračné fotografie zachytávajúce najdôležitejšie momenty danej hry. Na ich fotografovaní sa zúčastnilo 70 detí z piatich detských folklórnych súborov z Nitrianskeho okresu. Deti sú aj autormi kresieb, ktoré boli v knihe použité," dodala Štulajterová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2018
Mladí folkloristi sa môžu prezentovať na súťaži Zvonky
Detské ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti speváci a sólisti inštrumentalisti majú ešte niekoľko dní na to, aby sa prihlásili do postupovej súťaže Zvonky. Posledný termín podávania prihlášok je štvrtok 8. februára.
viac
12.11.2020
Ohorkový hlasovací kôš má bojovať proti znečisťovaniu ulíc
V Nitre pomáha bojovať proti množstvu cigaretových ohorkov na chodníkoch občianske združenie Civita Center. Združenie sa zameriava na podporu behaviorálnej politiky v obciach a mestách.
viac
06.11.2023
Obnovený Starý park ponúkne viaceré detské ihriská i desaťmetrový hrad
Mesto Nitra pokračuje v obnove Starého parku pod Nitrianskym hradom. Súčasťou projektu za takmer šesť miliónov eur budú aj viaceré detské ihriská.
viac
27.03.2024
Pred 79 rokmi pred Veľkou nocou zahynulo v Nitre pri bombardovaní mesta 345 ľudí
Položením kytíc na hrobové miesta na Mestskom cintoríne v Nitre si zástupcovia mesta uctili pamiatku obetí bombardovania Nitry. Pred 79 rokmi, 26. marca 1945, dopadlo na mesto 166 sovietskych bômb. Ich cieľom mali byť fašistické štáby v kasárňach a na Párovciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %