Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.07.2018 04:50

Krajské múzeum v Prešove predstaví rebelantskú históriu rodu Rákoci


Pozvánka - plagát


V Rákociho paláci opäť povstanú rebeli. Poslednú júlovú nedeľu budú môcť návštevníci Krajského múzea v Prešove prežiť históriu jedného z najvýznamnejších uhorských rodov doslova na vlastnej koži. Na svoje si však prídu aj tí najmenší.


Druhé tohtoročné podujatie z cyklu Leto s Rákocim pod názvom Do zbrane, kuruci a iné pestvá sa ponesie v duchu rákociovských protihabsburských povstaní.

„Keďže sídlime v Rákociho paláci,  nemôžeme obísť ani témy bytostne súvisiace s týmto významným uhorským rodom a s jeho rebelantskou históriou“ hovorí o podujatí riaditeľka Krajského múzea v Prešove a autorka tohto projektu PhDr. Mária Kotorová, PhD.

29. júla o 15 - tej tu návštevníci vďaka OZ Sparta zo Stropkova uvidia svetoznámu výstavu kuriozít sprevádzanú humorným výkladom a zoznámia sa s technikou boja v malej škole šermu a lukostreľby. Prostredníctvom interaktívneho predstavenia príde dokonca osobne aj František Rákoci a jeho suita. Ako bonus pre najmenších návštevníkov múzea bude pripravená aj oddychová rozprávková zóna V perine u babičky.

„Bude to zábavné a poučné popoludnie s oživenou históriou, ktoré umocní prehliadku múzejných expozícií. Návštevníci zároveň spoznajú aj historické okolnosti obdobia našich dejín na prelome 17. a 18. storočia“ hovorí Kotorová.

Ako sa vodilo v tých časoch  remeselníkom a obyčajnému robotnému ľudu, ktorému zostávali zväčša iba povinnosti, to zase ukážu remeselníci z Archeoparku Živá archeológia z Hanušoviec nad Topľou.

„Budú tkať tkanice na malých krosienkach, pracovať s prútím, kameňom a ako kuriozitu predstavia tiež výrobu sklenených korálikov“ dodáva Kotorová.

Leto s Rákocim je cyklom 4 podujatí počas letných nedieľ, ktoré spríjemňujú Prešovčanom a turistom návštevu Krajského múzea. Záštitu nad podujatím prevzala primátorka Mesta Prešov Ing. Andrea Turčanová a predseda Prešovského kraja PaedDr. Milan Majerský, PhD.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábikzo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-KMP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2018
Rákociho palác ožije vyššou spoločnosťou
V Rákociho paláci v Krajskom múzeu v Prešove na jeden deň ožije vyššia spoločnosť. Chýbať nebude vznešená hudba ani nádherný odev. Návštevníci môžu v rámci podujatia My, vyššia spoločnosť, ktoré sa uskutoční v prvú júlovú nedeľu zažiť na vlastnej koži ako sa voľakedy zabávali páni.
viac
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
27.09.2019
Rákociho palác – patril vôbec rodine Rákociovcov
Krajské múzeum v Prešove predstavilo verejnosti svoje sídlo na základe najnovších výskumov v rámci tradičného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Podujatie sa uskutočnilo 18. septembra.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %