Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.04.2017 09:43

Kraje otvárajú sezónu novými aj osvedčenými cykloprojektmi


Ilustračná snímka.


Zimu máme definitívne za sebou a s prvými jarnými lúčmi sa vyrojili aj cyklisti. Trenčiansky a Žilinský kraj pre nich pripravili podujatia na celú sezónu.


Vrchárska koruna Trenčianska alebo cyklistické podujatia na obľúbenej cykloceste  BikeKIA tento rok potešia všetkých priaznivcov cyklistiky. Organizátori VKT vybrali 20 naozaj zaujímavých kopcov, sú medzi nimi nielen najvyššie vrcholy kraja, ale aj rozhľadne či hrady. V Žilinskom kraji zorganizovali novú súťaž Prejdi všetky trasy, objav krajské krásy a tešiť sa môžu aj mamičky, ktoré si v polovici mája môžu užiť Športovú chvíľku pre mamu.

 Vrchárska koruna Trenčianska pokračuje

S projektom Vrchárskej koruny Trenčianska, ktorého cieľom je propagácia cyklistických a turistických krás Trenčianskeho kraja, prišla trojica nadšencov cyklistiky, Radoslav Tilandy, Michal Barták a Pavol Babica. Korene tohto cyklisticko-turistického projektu siahajú za hranice, k našim bratom na Morave. Inšpiráciou pre projekt VKT bola Vrchárska koruna Valašska, ktorá 1. apríla štartuje už svoj piaty ročník. Vrchárska koruna Trenčianska bola vzorom pre Vrchársku korunu Liptovskú, ktorej prvý ročník odštartuje už čoskoro.       

Vrchársku korunu Trenčianska získa každý cyklista, turista či bežec, ktorý v čase od 10. apríla do 30. novembra 2017 zdolá 20 predpísaných vrcholov, na mieste sa odfotí a nahrá fotky na webovú stránku Vrchárskej koruny Trenčianska. „V poradí druhý ročník VKT odštartuje tento rok prvým večerným výjazdom na hrad Beckov v pondelok

apríla,“ uviedol jeden z organizátorov VKT Radoslav Tilandy.

K hlavným partnerom projektu patrí aj tento rok Trenčiansky samosprávny kraj a krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región. „Sme radi, že projekt zahŕňa nielen cyklistov, ale aj peších turistov a bežcov. Teší nás, že sa doň môžu zapojiť aj rodiny s deťmi, a tak projekt Vrchárskej koruny Trenčianska podporuje aktívne trávenie voľného času,“ uviedla výkonná riaditeľka KOCR Trenčín región Eva Frývaldská. 

Do prvého ročníka sa zapojilo viac ako 150 nadšencov. 

 Predstavia rozhľadne a hrady

Štyri z 20 tohtoročných kopcov ponechali organizátori z minulého roku, a to Považský Inovec (1 042 m), Veľkú Javorinu (970 m), Panskú Javorinu (942 m) a Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle (543 m).  

Zdolanie dvoch vrcholov čaká na cyklistov a turistov VKT v okrese Trenčín. Jedným z nich je vysielač Nad oborou (657 m). Druhým vrcholom je najvyšší vrchol okolia kúpeľov Trenčianske Teplice, kopec Klepáč (575 m).

Najvyšší a najmasívnejší vrch západnej časti Javorníkov, vrchol Makyta (922 m), ktorý leží na pomedzí Trenčianskeho a Zlínskeho kraja, ponúkne púchovský okres. Nová asfaltka čaká na cyklistov na vrchole Zrnová (854 m), ktorý bol tento rok tiež zaradený medzi vrcholy.

Na hornej Nitre, v okrese Partizánske...

 Viac v Obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 18

 

Autor: (sprac.: ig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2017
Návštevnosť Trenčianskeho kraja rastie
Záujem o Trenčiansky kraj z roka na rok stúpa. Potvrdzujú to štatistické údaje a porovnania návštevnosti z predchádzajúcich rokov. Rozlohou síce malý, ale turistickým potenciálom veľký Trenčiansky kraj navštívilo v prvom polroku 2017 o 19 % viac turistov ako v rovnakom období minulého roku. 
viac
26.10.2017
V Žilinskom kraji medziročne stúpol počet návštevníkov o 9,3 percenta
Zariadenia cestovného ruchu ubytovali v prvom polroku 2017 v Žilinskom kraji 489 178 návštevníkov, pričom ich počet medziročne stúpol o 9,3 %.
viac
12.04.2021
Na turistov a cykloturistov čaká 20 vrcholov Vrchárskej koruny Trenčianska
Dvadsať vrcholov v Trenčianskom samosprávnom kraji čaká na turistov a cykloturistov v rámci šiesteho ročníka projektu Vrchárska koruna Trenčianska. Podujatie odštartovalo v sobotu (10. 4.), potrvá do konca novembra.
viac
17.06.2021
V obci Veľká Čalomija môžu turisti navštíviť vojenský bunker z roku 1938
V obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš môžu turisti priamo v obci navštíviť vojenský bunker z roku 1938. Informovala o tom manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %