Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.04.2018 11:51

Kraje odmietajú, aby o ich školách rozhodovalo ministerstvo


Jozef Viskupič, predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a Trnavského samosprávneho kraja


Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič rokoval vo štvrtok (19. 4.) s ministerkou školstva Martinou Lubyovou. Témou bolo posilnenie rozhodovania ministerských úradníkov v novom zákone o odbornom vzdelávaní, o ktorom aktuálne rokuje vláda.


"Zásadne odmietame, aby o potrebách krajov rozhodovali ministerskí úradníci od stola v Bratislave s konečnou platnosťou a bez možnosti odvolania. Pokiaľ ministerstvo chce posilniť svoje právomoci zasahovať do kompetencií samospráv, trvali sme a budeme trvať na tom, aby za takéto rozhodnutia prevzal zodpovednosť minister ako odvolací orgán," vysvetlil Viskupič. "Ako tému to určite budeme riešiť na úrovni SK8 a na pôde parlamentu. Budeme trvať na tom, aby v záujme čo najlepšieho zohľadnenia regionálnych potrieb mali kraje možnosť sa voči rozhodnutiu úradníkov odvolať," dodal.       

Viskupič uviedol, že podľa znenia navrhovanom ministerstvom majú  ministerskí úradníci získať právomoc zrušiť alebo zmeniť rozhodnutie samosprávneho kraja o stredných školách bez akéhokoľvek opravného prostriedku (možného odvolania). V praxi tak niekoľkomesačný proces posúdenia potrieb kraja a regionálneho trhu práce, v spolupráci so zriaďovateľmi a zamestnávateľmi, ohľadom počtu tried a teda aj študijných odborov, ktoré kraj v ďalšom školskom roku otvorí, bude môcť jedným podpisom zrušiť ministerský úradník od stola.       

Predseda SK8 na rokovaní otvoril problematiku normatívneho financovania, ku ktorému majú krajské samosprávy viaceré výhrady. Po dohode s ministerkou školstva budú predsedovia v rámci združenia SK8 o tejto problematike s ministerstvom ďalej rokovať.       

Pri normatívoch potrebujú samosprávne kraje podľa Viskupiča napríklad spresniť ekonomickú náročnosť jednotlivých odborov vzdelávania, zohľadniť v normatíve potreby na materiálno-technické vybavenie škôl či riešiť navýšenie normatívu pre gymnáziá a obchodné akadémie. Kraje sa tiež snažia zabezpečiť nekrátenie finančného normatívu pre stredné školy, ktorých žiaci vykonávajú odbornú prax v školských hospodárstvach či strediskách prevádzkovej praxe. Zmenou legislatívy je potrebné riešiť aj tabuľkové platy nepedagogických zamestnancov, pretože školy dorovnávajú platy z mimorozpočtových zdrojov, nemajú krytie v rozpočte.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Trnavský župan rokoval s vicepremiérom o posilnení kompetencií krajov
Predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič prijal 29. mája v Trnave podpredsedu vlády Slovenskej republiky Štefana Holého. Rokovali o reforme verejnej správy a o dodržiavaní legislatívneho procesu.
viac
22.08.2020
Trnavská župa zintenzívňuje cezhraničnú spoluprácu s Juhomoravským krajom
Delegácia vedená trnavským županom Jozefom Viskupičom navštívila v dňoch 20. a 21. augusta 2020 Juhomoravský kraj.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
26.05.2023
SK8: O regionálnych otázkach sa má rozhodovať na úrovni samosprávy
O rozvoji regiónov sa má rozhodovať na úrovni samosprávy, tvrdí to 84 percent respondentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %