Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.03.2018 09:25

Kostol vo Chvojnici sa stane dejiskom inscenovaných pašiových hier


Pozvánka


Utrpenie a smrť Ježiša Krista priblíži inscenované hudobno-dramatické pásmo v rámci podujatia Pašiové hry a spevy, ktorého dejiskom bude kostol Povýšenia sv. Kríža vo Chvojnici (okres Prievidza).


Vystúpenie dvojice folklórnych súborov z hornej Nitry si bude môcť verejnosť pozrieť 9. marca o 17.00 h. Informovala v stredu TASR Radka Kulaviaková z občianskeho združenia Hornonitrie.         

Pašiové hry sa uskutočnia v rámci 15. ročníka Zimných slávností Hornonitria, ktoré od 3. februára hostia obce pravnianskej doliny. "Keďže záver Zimných slávností Hornonitria sa uskutoční už v pôstnom období, organizátori do neho doplnili ešte jedno podujatie, ktorým chcú rozšíriť nielen počet, ale i škálu prezentovaných ľudových zvykov," priblížila Kulaviaková.       

V piatok 9. marca v kostole vo Chvojnici budú môcť diváci podľa nej zažiť inscenované hudobno-dramatické pásmo Pašiových hier a spevov, tak ako ich kedysi hrávali naši predkovia ako výraz ich hlbokej viery i vlastnej tvorivosti. "Úvodné piesne budú patriť folklórnej skupine Lubená z Poluvsia. Veríme, že navodia duchovnú atmosféru, ktorá by mala poslucháčov priviesť k hlbšiemu premýšľaniu nielen o sebe, ale i našej tradícii. Nasledovať bude folklórna skupina Sielnica z Lazian s Pašiovou hrou, ktorú po prvý raz uviedli divákom v roku 2015," dodala.       

Organizátormi podujatia sú Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, občianske združenie Hornonitrie a obec Chvojnica.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
13.07.2019
Marikovské folklórne slávnosti vyvrcholia vystúpením košického súboru Železiar
Slávnostnou svätou omšou v kostole sv. Jána Nepomuckého v podhorskej obci Horná Mariková v Považskobystrickom okrese odštartujú v nedeľu 14. júla 27. Marikovské folklórne slávnosti.
viac
22.01.2020
Zimné slávnosti Hornonitria budú opäť patriť folklóru či remeslám
Fašiangové obdobie v Prievidzskom okrese bude patriť folklóru či remeslám. Zimné slávnosti Hornonitria opäť pripomenú významnú osobnosť ľudovej kultúry i dedičstvo karpatských Nemcov, ktorí majú v regióne svoje zastúpenie. Podujatie otvoria 1. februára a potrvá viac ako mesiac.
viac
24.01.2023
Zimné slávnosti Hornonitria ponúknu ľudovú kultúru počas fašiangov i pôstu
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %