Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.11.2016 10:15

Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti


Rekordnú sezónu zaznamenali aj na Spišskom hrade, kde návštevnosť po prvý raz v histórii prevýšila 200 000 osôb.


Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).


Spomedzi ôsmich slovenských krajov zaznamenal najvýraznejšie tempo rastu. Počet domácich návštevníkov v ňom podľa výkonnej riaditeľky krajskej organizácie Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej medziročne stúpol o 36 percent, zahraničných návštevníkov pribudlo ešte viac, až 60 percent.      

"Obrovský medziročný skok na jednej strane mimoriadne teší, na druhej strane, pochopiteľne, zaväzuje robiť veci minimálne tak dobre ako doposiaľ. V dosiahnutom výsledku sa odzrkadľuje stále intenzívnejšia spolupráca jednotlivých subjektov bez ohľadu na to, do akého sektora patria. Oblastné organizácie cestovného ruchu spolu s podnikateľmi a ďalšími aktérmi spoločne vytvárajú kvalitnejšie produkty a služby, ktoré do košického regiónu lákajú stále viac turistov," zhodnotila úspešné leto Vargová Jurková.      

Podľa nej je za vysokým tempom rastu návštevnosti neustále sa zvyšujúca kvalita a lepšia starostlivosť o turistov v jednotlivých lokalitách, istú úlohu zohrávajú aj obavy z pobytu v niektorých cudzokrajných destináciách.      

"Ďalším z dôvodov je, bezpochyby, vyššia investícia do marketingu, ktorý je v dnešnej dobe neoddeliteľnou súčasťou propagácie destinácie doma i za hranicami. Do tejto kategórie spadá aj digitálny svet a v rámci neho mobilná aplikácia Košice región, ktorú neustále vylepšujeme. Pohyb domácich turistov podporujú tiež TOP podujatia programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita či grantové výzvy na podporu produktov cestovného ruchu, ktorých výsledkom je napríklad gelnická dedičná štôlňa Jozef, Dobšinského rozpravkáreň pri Slavošovskom tuneli či takzvaná ruhovka na Samelovej lúke v Slovenskom raji," priblížila Vargová Jurková.      

K stále rastúcej návštevnosti regiónu podľa nej do značnej miery prispieva Národný park Slovenský raj, ktorý počas hlavnej turistickej sezóny navštívilo viac ako 400 000 turistov. Rekordnú sezónu zaznamenali aj na Spišskom hrade, kde návštevnosť po prvý raz v histórii prevýšila 200 000 osôb.      

Podľa údajov ŠÚ SR je za nami rekordná letná sezóna (jún – august) s medziročným nárastom turistov celoslovensky o 15,8 percenta. Pribudlo i zahraničných návštevníkov, od júna do augusta ich na Slovensko zavítalo o 16,7 percenta viac ako v porovnateľnom období v roku 2015. Najväčší diel na pomyselnom koláči patrí Česku (246 000), odkiaľ na Slovensko prišlo takmer o tretinu (29,1 percenta) viac turistov ako v lete 2015. Podobný nárast zaznamenal ŠÚ SR aj u maďarských návštevníkov (27,6 percenta), prudko hore išlo aj Taliansko (21,2 percenta) či Veľká Británia (15,6 percenta) a do top desiatich krajín podľa počtu návštevníkov u nás dostal Izrael s nárastom (34,3 percenta).

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Dovolenka na Slovensku je tento rok dobrý nápad
Počet návštevníkov na Slovensku stále rastie. Za prvý polrok využilo služby slovenských ubytovacích zariadení takmer 2,3 milióna návštevníkov, čo je o 18,9 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.
viac
23.03.2017
Bratislave hrozí úbytok turistov
Staré Mesto plánuje už na najbližšom zastupiteľstve prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub.
viac
15.09.2017
Návštevnosť Trenčianskeho kraja rastie
Záujem o Trenčiansky kraj z roka na rok stúpa. Potvrdzujú to štatistické údaje a porovnania návštevnosti z predchádzajúcich rokov. Rozlohou síce malý, ale turistickým potenciálom veľký Trenčiansky kraj navštívilo v prvom polroku 2017 o 19 % viac turistov ako v rovnakom období minulého roku. 
viac
07.03.2019
Liptovu to spočítali
Štatistický úrad SR zverejnil údaje o výsledkoch v cestovnom ruchu na Slovensku. Liptovu vyšli čísla opäť veľmi pozitívne. Počet prenocovaní za rok 2018 v regióne medziročne podrástol až o 6,67 percent na 1 719 368 a počet návštevníkov vyskočil až o 7,75 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %