Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.04.2019 08:25

Košická mestská polícia má aj envirohliadky


Ilustračná snímka, zdroj: Košice dnes


Služba ochrany životného prostredia, takzvaná environmentálna hliadka, funguje od konca marca na každej stanici Mestskej polície (MsP) Košice. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, zatiaľ 20 špeciálne zaškolených mestských policajtov sa po novom zameriava aj na kontrolu stavieb, odpadov


Cieľom vzniku envirohliadky bolo zaviesť špeciálnu službu ochrany životného prostredia v rozsahu určenom zákonom o odpadoch a ďalšími platnými právnymi predpismi a normami pre obce a MsP. "Zapojení príslušníci MsP aktívne a na vysokej odbornej úrovni riešia problémy životného prostredia v obci v spolupráci so všetkými orgánmi samosprávy a štátnej správy. Na každej stanici MsP sú dvaja skúsení príslušníci alebo príslušníčky MsP, ktorí sa venujú najmä spomínanej problematike a majú k dispozícii primerané materiálno-technické zabezpečenie,“ uvádza magistrát s tým, že plánom do budúcnosti je rozšíriť nielen počet príslušníkov environmentálnej hliadky, ale aj ich činnosť o ďalšie špecializácie.       

Mesto Košice si od enviropolície sľubuje čistejšie mesto aj urýchlenie niektorých problémových stavebných konaní. „Príslušníci týchto hliadok budú okrem iného oporou pre naše stavebné úrady, dokážu zdokumentovať všetky stavebné delikty tak, aby sa ich pracovníci mohli venovať odbornej práci. Chceme, aby od vyškolených mestských policajtov dostávali také podklady, na základe ktorých budú rozhodovať oveľa efektívnejšie. Naši príslušníci dokážu urobiť fotodokumentáciu, vedia skontrolovať stavbu, čím odbremenia aj stavebnú úrady,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček.       

Magistrát pripomína, že vznik enviropolície je ďalším krokom k tomu, aby boli príslušníci košickej MsP častejšie v teréne. „Prioritou je, aby policajti v meste chránili vo vyššej miere nielen bezpečnosť obyvateľov, ale sledovali aj udržiavanie čistoty na uliciach,“ dodáva s tým, že na poriadok v meste majú dohliadať aj prostredníctvom peších hliadok alebo cyklohliadok, viditeľnejšie majú byť i na sídliskách.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2017
Cyklohliadky Mestskej polície v Humennom fungujú už mesiac naplno
Mestská polícia v Humennom využíva od júna tohto roku dva nové služobné bicykle, ktoré dopĺňajú pešie a motorizované hliadky.
viac
10.02.2019
Mesto navrhuje navýšiť rozpočet mestskej polície o milión eur
Vedenie mesta Bratislavy navrhuje navýšiť rozpočet mestskej polície pre tento rok o jeden milión eur. Schváliť to ešte musí mestské zastupiteľstvo pri schvaľovaní návrhu tohtoročného mestského rozpočtu.
viac
03.06.2020
Kežmarskí poslanci sa zaoberali zmenou rozpočtu a menovali aj náčelníka MsP
Mestské zastupiteľstvo v Kežmarku sa zaoberalo plánovanou zmenou rozpočtu, ktorý ovplyvnila pandémia, vymenovaním nového náčelníka mestskej polície (MsP) či znížením poplatku za prenosnú parkovaciu kartu pre prevádzkovateľov ubytovacích zariadení.
viac
22.05.2021
Náčelníka prešovskej mestskej polície ocenili v Košiciach
Náčelník mestskej polície v Prešove Ján Andrejko si prevzal v susedných Košiciach ocenenie za zásluhy o bezpečnosť v meste a bezpečnosť jeho obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %