Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.12.2017 09:01

Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019


Primátor Richard Raši pri preberaní titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019. Snímka zdroj: (kosice.sk).


Primátor mesta Košice Richard Raši v írskom Sligu, ktoré je aktuálnym Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, prevzal od zástupcov Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.


Košice sa stali prvým mestom z krajín strednej a východnej Európy a po Barcelone, Lisabone, Londýne, Sligu a Aarhuse iba šiestym európskym mestom, ktoré získalo toto prestížne ocenenie. 

„V prvom rade chcem poďakovať tisíckam dobrovoľníkov z nášho mesta, je to predovšetkým ich zásluha, že Košice budú Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Dobrovoľníctvo má v Košiciach dlhoročnú tradíciu, k jeho veľkému rozšíreniu však došlo najmä v posledných rokoch. Tisíce dobrovoľníkov významnou mierou prispeli k úspešnej organizácii Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, Európskeho mesta športu 2016, Medzinárodného maratónu mieru a mnohých charitatívnych podujatí. Musíme ale spomenúť aj dobrovoľníkov, ktorí sa denne venujú sociálnej práci s dlhodobo chorými, zdravotne postihnutými, s ľuďmi v núdzi a tiež práci s mládežou a seniormi," hovorí primátor mesta Košice Richard Raši. 

Dobrovoľníctvo v Košiciach je podľa jeho slov prejavom tunajšieho pozitívneho lokálpatriotizmu. Jeho význam spočíva najmä v tom, že pomáha budovať komunitu a súdržnosť. „Postupne chceme dosiahnuť, aby sa dobrovoľníctvo stalo súčasťou každodenného života obyvateľov nášho mesta vo všetkých jeho podobách. Našou ambíciou zároveň je, aby sa Košice stali inšpirujúcim príkladom a lídrom dobrovoľníctva v krajinách strednej a východnej Európy," dodáva R. Raši. 

Titul Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva udeľuje Európske dobrovoľnícke centrum od roku 2013, ktorý bol Európskym rokom občianstva. Odvtedy ho získali postupne Barcelona (2014), Lisabon (2015), Londýn (2016), Sligo (2017) a v roku 2018 ním bude dánsky Aarhus.

Autor: (sam)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2018
Košice si už prevzali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Pomyselnú štafetu a titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva si Košice prevzali počas týždňa prostredníctvom námestníčky primátora Renáty Lenártovej a riaditeľa organizácie Košice – Turizmus Miloslava Klímu.
viac
26.01.2021
Rok 2021 bude bez Európskeho hlavného mesta kultúry
Súčasná situácia neumožňuje priebeh plánovaných aktivít európskych hlavných miest kultúry 2021, a preto sa titul EHMK Nového sadu presúva na rok 2022 a v prípade miest Temešvár a Elefsina sa titul presunul na rok 2023.
viac
23.11.2022
Európskym zeleným mestom pre rok 2024 bude španielska Valencia
Európska komisia (EK) už od roku 2010 udeľuje mestám, ktoré dokážu skĺbiť životné prostredie s kvalitným bývaním a udržateľným rozvojom, titul Európske hlavné zelené mesto a ceny Európsky zelený list.
viac
19.02.2024
Primátor vyzdvihol prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú v meste
Prácu a úsilie dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú zlepšovať život v Žiline, v tomto týždni vyzdvihol primátor Peter Fiabáne. Čistia ulice od odpadkov, udržiavajú poriadok na verejných priestranstvách a pomáhajú pri výsadbe zelene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %