Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.12.2018 07:35

Košice si už prevzali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019


Ilustračná snímka, zdroj: iStockphoto


Pomyselnú štafetu a titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva si Košice prevzali počas týždňa prostredníctvom námestníčky primátora Renáty Lenártovej a riaditeľa organizácie Košice – Turizmus Miloslava Klímu.


Akt sa uskutočnil v dánskom meste Aarhus. Slávnostné otvorenie roka dobrovoľníctva v Košiciach sa uskutoční v januári 2019. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke.       

"Dobrovoľníctvo je prejavom nášho pozitívneho lokálpatriotizmu, pomáha budovať komunitu a súdržnosť, ktorú nám mnohé mestá závidia. Naším cieľom je, aby široká verejnosť pochopila význam dobrovoľníctva a jeho neoceniteľného prínosu pre celú spoločnosť," skonštatovala Lenártová.       

Ako povedal Klíma, nasledujúci rok bude pre Košice a ich medzinárodné renomé veľmi dôležitý. "Titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva je ocenením a poďakovaním za prácu najmä našim košickým a slovenským dobrovoľníkom, ale ide o udalosť veľmi sledovanú v celej Európskej únii. Ak vezmeme do úvahy aj májové majstrovstvá sveta (MS) v ľadovom hokeji a po nich nasledujúce MS v hokejbale, dá sa povedať, že Košice budú v roku 2019 na mape Európy asi najviditeľnejšie v našej modernej histórii," dodal s tým, že organizácia sa na tieto výzvy pripravuje už rok.       

Zároveň verí, že rok 2019 bude pre mesto úspešným a produktívnym rokom. "Dobrovoľníctvo a dobrovoľníci sú súčasťou každej veľkej akcie v Košiciach a v tomto roku ich bude aj viac vidieť," uzavrel.      

 Mesto Košice sa o titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva uchádzalo v roku 2017, projekt Košíc bol medzinárodnou jury vybraný ako víťazný. Jeho cieľom je podľa magistrátu zviditeľniť prácu dobrovoľníkov, ktorí v meste a v regióne nezištne pomáhajú pri športových a kultúrnych podujatiach, pri starostlivosti o životné prostredie, skrášľovaní okolia, ale aj v sociálnej oblasti.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Štafetu Európskeho mesta športu si od Košíc prevezme Banská Bystrica
Trojkráľovým behom 6. januára o 15.00 h sa Košice symbolicky rozlúčia s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevezme titul Banská Bystrica - Európske mesto športu 2017.
viac
04.12.2017
Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Primátor mesta Košice Richard Raši v írskom Sligu, ktoré je aktuálnym Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, prevzal od zástupcov Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.
viac
24.02.2020
Žilina bude pripravovať prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry
Mesto Žilina sa bude pripravovať na prihlásenie sa do výzvy na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Po prvom kole konzultácií s kultúrnou obcou a kľúčovými partnermi v meste, zámer prípravy a predloženia prihlášky v utorok 18. februára odobrili žilinskí mestskí poslanci na svojom rokovaní.
viac
23.11.2022
Európskym zeleným mestom pre rok 2024 bude španielska Valencia
Európska komisia (EK) už od roku 2010 udeľuje mestám, ktoré dokážu skĺbiť životné prostredie s kvalitným bývaním a udržateľným rozvojom, titul Európske hlavné zelené mesto a ceny Európsky zelený list.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %