Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.03.2017 03:38

Košice dostali titul Európske mesto reformácie


Košice.


Košice získali pri príležitosti 500. výročia reformácie ako jedno z desiatich miest na Slovensku ocenenie Európske mesto reformácie.


Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku ho udelila mestám, ktoré zohrali významnú úlohu pri šírení reformácie na území dnešného Slovenska. Za mesto Košice prevzal čestné označenie Európske mesto reformácie včera na slávnostných službách Božích v Banskej Štiavnici námestník primátora Martin Petruško. Odovzdal mu ho generálny tajomník Spoločenstva protestantských cirkví v Európe biskup Michael Bünker a generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik. 

„Košice sú známe ako mesto tolerancie a dialógu. Sú mestom národnostnej rozmanitosti jeho obyvateľov a ich vzájomnej náboženskej znášanlivosti. Práve v Košiciach vzniklo už pred vyše 20-timi rokmi jedinečné Ekumenické spoločenstvo cirkví a náboženských spoločností, ktoré združuje kresťanské a cirkevné spoločenstvá na území mesta. Jedným z jeho zakladajúcich členov je Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku, ktorá sa rozhodla udeliť Košiciam čestný titul Európske mesto reformácie. Vedenie mesta Košice s vďakou prijíma toto ocenenie pre naše mesto. Veríme, že podujatia organizované v rámci 500. výročia reformácie, prispejú k ďalšiemu zjednocovaniu Košičanov na báze vzájomnej spolupatričnosti, pochopenia a spoločne vynaloženého úsilia, smerujúceho k ďalšiemu skvalitňovaniu života v našom meste," povedal pri tejto príležitosti viceprimátor mesta Košice Martin Petruško.

 

Autor: (Linda ŠNAJDÁROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2017
Košická ZOO sa stala členom svetovej organizácie WAZA
Zoologickú záhradu Košice najnovšie prijali za člena Svetovej organizácie zoologických záhrad a akvárií (WAZA). Po bojnickej sa tak stala druhou slovenskou zoo, ktorá získala status riadneho člena tejto prestížnej organizácie.
viac
04.12.2017
Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Primátor mesta Košice Richard Raši v írskom Sligu, ktoré je aktuálnym Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, prevzal od zástupcov Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.
viac
22.12.2018
Verejnosť môže podávať návrhy na Cenu mesta a Cenu primátora
Verejnosť môže podávať návrhy na laureátov Ceny mesta Košice a Ceny primátora mesta za rok 2018. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, návrhy je potrebné predložiť písomne aj elektronicky. Verejné ocenenia sa udeľujú každoročne v rámci osláv Dňa mesta Košice.
viac
10.05.2022
Mesto i primátor ocenili osobnosti a kolektívy za rok 2022
Dohromady 26 jednotlivcov a kolektívov z oblasti vedy, výskumu, zdravotníctva, umenia, kultúry a športu si v sobotu popoludní v priestoroch Historickej radnice prevzalo Ceny mesta Košice a cenu, respektíve plaketu primátora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %