Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.04.2016 10:46

Košičania chcú nový stavebný zákon a viac peňazí na prenesené kompetencie


Snímka: (ilsn-int)


V Košiciach sa 7. marca uskutočnilo 29. zasadnutia Regionálneho združenia mesta Košice. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval jeho výkonný podpredseda Milan Muška.


Rokovanie otvoril a viedol predseda regionálneho združenia, starosta mestskej časti Košice-Juh Jaroslav Hlinka, ktorý privítal na zasadaní členov združenia a hostí.

Program rokovania mal štyri základné body: Aktuálne informácie z Rady ZMOS konanej 17. februára 2016 na Štrbskom Plese; Schválenie rozpočtu na rok 2016; Príprava 27. snemu ZMOS, ktorý sa bude konať 18. a 19. mája 2016 v Bratislave, vrátane voľby delegátov a bod Rôzne.

Webový portál ústretový k hendikepovaným

V úvode privítal J. Hlinka zástupcov spoločnosti WEBYGROUP, s.  r.  o. Spoločnosť, ako informovali jej zástupcovia, sa zaoberá tvorbou a spravovaním webových stránok, ktoré rešpektujú zásady informačnej architektúry pre jednoduchý, prehľadný a rýchly prístup k informáciám pre občanov, podnikateľov a turistov.

Systém WEBY portálu, ako uviedli, spĺňa podmienky prístupnosti webového sídla pre slabozrakých a nevidiacich. Pri správnom plnení sú dodržané štandardy v zmysle Výnosu MF SR č. 55/2014 Z. z. zo 4. 3. 2014, jeho noviel a spresnení. WEBY portál obsahuje špecializované moduly pre obce/mesto: Úradná tabuľa, VZN, Zasadnutia a uznesenia rady + zastupiteľstva + komisií, Oznamy, Zverejňovanie pre zmluvy + faktúry + objednávky, E-mailing rýchle správy, ako aj moduly pre návštevníkov: zväčšenie písma obsahu celej stránky pre seniorov, hlasová služba - čítanie obsahu stránky, zdieľanie článkov s Facebookom, lekárne, interaktívna mapa obce, firmy v obci, fotosúťaž.

Jozef Karabin, starosta MČ Košice-Pereš k tejto téme dodal, že MČ Košice-Pereš využíva tento portál už od roku 2012, je s ním spokojná a kladne hodnotil obsluhu webu ako aj jeho nízku finančnú náročnosť.

Hlinka o činnosti ZMOS

Prvým bodom rokovania boli aktuálne informácie z Rady ZMOS konanej 17. februára 2016 na Štrbskom Plese. J. Hlinka uviedol, že sa predovšetkým hodnotilo končiace sa volebné obdobie 2012 – 2016.

Za kľúčové výsledky práce ZMOS J. Hlinka označil:

- zvýšenie podielu na výnose dane z príjmu fyzických osôb od 1. 1. 2016 zo 68,5 % na 70 % ,

- zvýšenie limitu pre podlimitné zákazky z 1000 eur na 5000 eur,

- zrušenie každoročnej povinnosti schvaľovania platov starostov obcí a primátorov miest v zastupiteľstvách,

- rovnaký nárok na dovolenku pre starostov, ako aj tvorbu sociálneho fondu z platu starostov,

- posilnenie postavenia samosprávnych zriaďovateľov pri vymenovávaní riaditeľov škôl a školských zariadení,

- zvýšenie príspevkov z Recyklačného fondu pre mestá a obce na 30 eur na tonu vytriedeného odpadu,

- zvýšenie rozpočtových zdrojov pre ŠFRB na rok 2015 o 15 miliónov eur a na rok 2016 o 10 miliónov eur,

- nastavenie výzvy na rekonštrukcie materských škôl a výzvy na výstavbu telocviční.

Čo sa týka legislatívneho procesu, na rokovaní Rady ZMOS sa hovorilo o aktuálnej situácii v aplikácii zákona o odpadoch z pohľadu regionálnych združení a novom zákone o športe, vrátane metodického usmernenia sponzorstva pri športe.

Viac v Obecných novinách č. 15-16/2016 na str. 15

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2016
Nedobudované komunikácie brzdia rozvoj celého regiónu
V Krásne nad Kysucou sa vo štvrtok 17. marca uskutočnil snem starostov a primátorov miest Združenia miest a obcí Kysúc pod vedením jeho predsedu Jozefa Grapu.
viac
25.04.2016
Starostovia v michalovskom regióne poukázali najmä na problémy v školstve
Členovia Regionálneho združenia Zemplín – Michalovský región sa na svojom výročnom sneme zišli 16. marca. Snem otvoril a viedol jeho predseda a primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, ktorý privítal prítomných členov a hostí.
viac
17.05.2016
V galantsko-šalianskom regióne sa diskutovalo najmä o doprave a komunikáciách
Zástupcovia členských miest a obcí Združenia miest a obcí galantsko-šalianskeho regiónusa 28. apríla zišli na výročnom valnom zhromaždení. Združenie miest a obcí Slovenska na ňom zastupoval jeho výkonný podpredseda Jozef Turčány.
viac
21.02.2019
ZMO regiónu Jaslovské Bohunice povedie starosta Cífera Maroš Sagan
Združenie miest a obcí (ZMO) JE Jaslovské Bohunice má nového predsedu. Na 29. sneme, ktorý sa konal v stredu v Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava, zvolili delegáti za predsedu starostu obce Cífer Maroša Sagana.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %