Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.03.2016 09:00

Kontajnerové divadelné centrum v Trenčíne je ohrozené, poslanci skrátili nájom


Nad moderným divadlom v Trenčíne visí otáznik. (Foto: Pixabay)


Pri trenčianskom kine Hviezda malo vzniknúť moderné divadelno-kultúrne centrum. Sídliť malo v modulárnej stavbe z kontajnerov, v ktorej mala byť divadelná sála pre asi 100 divákov.


Postaviť ho chcelo združenie Kolomaž sídliace v priestoroch kina Hviezda. O dlhodobom prenájme pozemku združeniu na 50 rokov za symbolické euro rozhodovalo na stredajšom (30.3.) zasadnutí trenčianske mestské zastupiteľstvo. Nad projektom visí po rozhodnutí poslancov otáznik. Zastupiteľstvo na návrh poslanca Jána Kanabu schválilo združeniu Kolomaž prenájom iba na desať rokov. Prenajať pozemok v širšom centre mesta na 50 rokov za euro sa mu zdalo nevhodné. Napokon sa na jeho stranu priklonila väčšina poslancov. Podľa poslanca Martina Petríka ide o veľmi bonitný pozemok. "Po zbúraní budovy pasového oddelenia vznikne krásny priestor. Našli by sa peniaze z grantov alebo eurofondov a keby sa opravilo kino Hviezda, vznikla by krásna rozptylová zóna, ktorú si chceme zahádzať nejakými kontajnermi. Nehovorím, že alternatívne divadlo je zlé, naopak, je výborné. Ale alternatívna kultúra by sa mala uberať viac od mesta," skonštatoval Petrík, ktorý ešte pred začiatkom zasadnutia zastupiteľstva dal návrh na stiahnutie bodu z programu. Neuspel.

Financovať chceli sami

Podľa šéfa občianskeho združenia Kolomaž a zároveň poslanca mestského zastupiteľstva Kamila Bystrického združenie chcelo z vlastných finančných prostriedkov pri kine Hviezda vybudovať moderné modulárne kultúrne centrum s približne stomiestnou sálou pre návštevníkov. "Realizovali by sa tam nekomerčné podujatia kultúrneho charakteru, boli by tam priestory pre detské divadelné dielne a detský divadelný klub, ktorý momentálne sídli v nevyhovujúcich priestoroch," priblížil Bystrický. Ako dodal, rozhodnutie poslancov skrátiť dobu prenájmu pozemku na desať rokov ho mrzí. Najmä preto, že ide o pozemok, na ktorom nikdy nebude žiadny investor nič stavať a desiatky rokov oň nemal nikto záujem. "Od mesta sme požadovali len poskytnutie pozemku za symbolické euro na 50 rokov, čo sa nám zdalo také prirodzené, keďže by sme išli s projektom do veľkého rizika. Súčasná situácia je pre mňa skôr neprijateľná, ide o náročný projekt so špecifikami nezávislého divadelného priestoru. Uvidíme, poradíme sa v združení Kolomaž," zdôraznil Bystrický. 

Primátor Trenčína Richard Rybníček si myslí, že poslanci svojím rozhodnutím návrh v podstate zarezali a odpísali. "Uvidíme, ako sa s tým vyrovná občianske združenie a či sa mu to vôbec oplatí. Pretože investovať 250.000 eur do toho priestoru na desať rokov je ekonomický nezmysel. Najmä pri takej forme nekomerčnej kultúry, ktorá si nedokáže na seba zarobiť. Myslím si, že Kolomaž si to rozmyslí, prípadne radikálne zníži sumu, ktorú chcelo investovať a možno to stratí zmysel," doplnil Rybníček. Zdôraznil, že s pozemkom sa nepočíta v rozvojovom programe mesta na iné využitie, a reči o tom, že by tadiaľ mala ísť komunikácia, sú podľa neho nezmyslom. Dodal, že on už nebude iniciovať novú diskusiu o projekte. "Nechám to na poslancoch, nech si o tom diskutujú, nech mi prinesú návrh a ja predložím ich návrh," uzavrel trenčiansky primátor. Občianske združenie Kolomaž tvorí komunita mladých ľudí so záujmom o súčasné umenie. Neformálne pôsobí už od roku 1995 v Trenčíne a realizuje rôzne projekty v oblasti divadla, hudby a performance. Domovskou scénou združenia je od roku 2005 Otvorený kultúrny priestor Klub Lúč, ktorý sa nachádza v kine Hviezda a je jedným z nosných projektov združenia. Združenie poskytuje priestor na vznik pôvodných inscenačných diel, organizovanie hudobných a divadelných podujatí, priestor pre prednášky, diskusie, workshopy a od roku 2012 aj priestor pre prezentáciu tvorby výtvarníkov, grafikov, fotografov a podobne v tzv. galérií.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
03.03.2017
Kam cez víkend v trenčianskom regióne
Príďte stráviť víkendové chvíle v spoločnosti umeleckých kováčov či cestovateľov.
viac
27.02.2020
V kraji pribudne nové župné divadlo
Divadlo ASTORKA Korzo ´90 v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja otvára v rámci 30. výročia divadla nový divadelný priestor Štúdio A2 – Nové župné divadlo ako poctu Divadlu na Korze.
viac
02.04.2020
Mestské divadlo P.O.Hviezdoslava ponúka online programy a podujatia
Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava (MDPOH) v Bratislave ponúka verejnosti špeciálne programy a podujatia, ktoré môžu ľudia sledovať online z domovov. Pripojilo sa tak k iniciatíve hlavného mesta "Zvládneme to aj v kultúre", ku ktorej sa pridali všetky mestské kultúrne inštitúcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %