Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.09.2017 12:58

Koncentračný a pracovný tábor pri Novákoch už pripomína pamätník


Pamätník odhalili v utorok (26. 9. 2017) dve preživšie holokaustu - Ružena Becková a Dagmar Lieblová.


Niekdajší pracovný a koncentračný tábor, ktorý bol najväčším na Slovensku, už pripomína pamätník. Jeho osadenie medzi obcou Koš a bývalou obcou Laskár v okrese Prievidza, kde tábor stál, iniciovalo Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi.


Na osadení pamätníka sa podieľalo okrem gymnázia i občianske združenie Spolu sme Prievidza a Nadácia Bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu. "My sme prišli s iniciatívou práve preto, že v tomto roku je 75. výročie, kedy začali deportácie obyvateľov Slovenskej republiky. Je veľmi dôležité, aby sme si pripomínali tieto udalosti, tiež posolstvo, ktoré môžeme podávať ďalej, aby sme ho podávali," povedal predseda občianskeho združenia Spolu sme Prievidza Michal Dobiaš.       

Prievidžanka, 89-ročná Becková, rodená Steinerová, v nováckom tábore aj žila so svojou rodinou. Do tábora ich odviezli z Prievidze medzi 4. a 6. júnom 1942, strávili tam dva roky. Od smrti Beckovú, jej brata i jej rodičov zachránilo to, že jej otec, bývalý autodopravca, vedel chovať priadku morušovú. Ďalších jej asi 30 najbližších príbuzných v koncentračnom tábore zomrelo.       

Štyrmi tábormi, v Terezíne, Auschwitzi-Birkenau, pri Hamburgu a v Bergen-Belsene prešla Lieblová, ktorá je predsedníčkou Terezínskej iniciatívy. "Prežila som vďaka tomu, že niekto urobil chybu. Keď vyberali ľudí v Auschwitzi-Birkenau na prácu, bola som mladšia, ako bola veková hranica. Niekto mi však v papieroch napísal iný vek, tým som sa dostala medzi práceschopných," spomenula.       

Popieračom holokaustu predsedníčka Terezínskej iniciatívy odkázala, aby si vypočuli niekoho, kto si to ešte pamätá, prečítali si literatúru. "Ja sa niekedy nedivím, že si to nevedia predstaviť. Keď o tom niekedy premýšľam, tak sa mi to samotnej zdá divné, že sme to všetko prežili, ale pretože som na to nezabudla, viem, že to bolo. Snažím sa to povedať mladým, viac už robiť nemôžem," dodala.       

Pracovný tábor pre židovské obyvateľstvo na území nevyužitých muničných skladov zriadilo vtedajšie ministerstvo vnútra pred 75 rokmi. Najskôr v ňom sústreďovali ľudí na ich odvoz do koncentračných táborov, neskôr tam fungovala garbiareň či kartonážna dielňa. Do vyhladzovacích táborov z Novák deportovali v rámci transportov odhadom 4000 až 5000 Židov.       

Tábor po konci vojny určili na internáciu Nemcov, v rokoch 1946 a 1947 slúžil na internovanie asociálov a po nástupe komunistického zriadenia v roku 1948 najmä politických väzňov. Zanikol v roku 1953, objekty neskôr prevzalo košské poľnohospodárske družstvo, ktoré sa však o ne nestaralo, preto budovy rozobrali. Jeho existenciu dnes okrem nového pamätníka pripomína ešte pár stĺpov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
V sobotu sa uskutoční 42. ročník Pochodu vďaky SNP
V sobotu 21. januára 2017 o 9:30 hod. odštartuje od Pamätníka padlých v Cigli už 42. ročník Pochodu vďaky SNP.
viac
06.03.2017
Od jednej z najzávažnejších priemyselných havárií uplynula dekáda
Pred 10 rokmi (2. 3. 2007) bola v delaboračnom sklade Vojenského opravárenského podniku (VOP) spôsobená explózia, ktorá sa navždy zapísala čiernymi písmenami do histórie nielen mesta Nováky, ale celého Slovenska.
viac
04.09.2017
„Po partizánskom chodníku“ na Orave
Obecné úrady Istebné a Párnica na Orave, spoločne so SZPB Istebné s Matičiarmi, pod záštitou Obl.V. Ružomberok, zorganizovali pri príležitosti 73. výročia SNP už tradičný prechod „Po partizánskom chodníku“ z Istebného cez Párnicu na kopec Bralo nad Malou Lučivnou.
viac
27.09.2018
Stropkov oslávi 100. výročie konca vojny a odhalia monument na cintoríne
Stropkov sa chystá na veľkú slávnosť. V sobotu 29. septembra sa tam v rámci celodenného programu uskutoční séria podujatí pripomínajúca vojnové udalosti spred sto rokov. Jeho hlavným motívom budú oslavy 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %