Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.05.2018 01:28

Komunitné plánovanie sociálnych služieb – povinnosť, či príležitosť...(3)


Ilustračná snímka


V Bratislave sa koncom januára uskutočnila konferencia, ktorej usporiadateľom bola SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien. (Tretia časť)


Organizácia komunitného plánovania sociálnych služieb

Vypracovať komunitný plán sociálnych služieb (ďalej KPSS) je zákonnou povinnosťou obce/mesta. Ak mesto nekoná, iniciátorom plánovania môže byť každý občan, poslanec alebo skupina mimovládnych organizácií. Primátor alebo starosta musí na tento podnet reagovať a predložiť zastupiteľstvu zámer vypracovať komunitný plán. Zámer obsahuje zdôvodnenie a zadanie cieľov komunitného plánu, menovanie zodpovedného pracovníka, menovanie riadiacej skupiny, počet a zameranie pracovných skupín, spôsob spracovania (externou organizáciou alebo vlastnými silami), časový harmonogram, návrh rozpočtu KPSS. Tým dostane komunitné plánovanie pečať verejnej politiky mesta a komunitný plán sa stane strategickým nástrojom rozvoja sociálnych služieb.

Jedným zo základných princípov komunitného plánu je participácia. Mestský úrad má KP vypracovať spolu s prijímateľmi a žiadateľmi sociálnych služieb ako aj s poskytovateľmi sociálnych služieb vo svojom územnom obvode. Je dobré pozvať do pracovných skupín aj zástupcov štátnej správy (sociálno-právna ochrana detí, služby zamestnanosti), samosprávneho kraja, školy a školského úradu, polície a nezávislých odborníkov. Sociálna politika mesta/obce predstavuje súčasť širšej koncepcie rozvoja mesta a často je nutné riešiť prekrývanie alebo, naopak, „biele miesta“ v kooperácii jednotlivých odborov úradu.

Ako príklad môžeme uviesť sociálne začleňovanie detí so zdravotným problémom do bežnej školy. Je veľmi málo pozitívnych skúseností koordinovaného postupu sociálneho a školského oddelenia mesta pri zaraďovaní a výučbe takýchto detí. V drvivej väčšine sa tu naplno angažujú rodičia, ktorí obiehajú bližšie i vzdialenejšie školy a mnoho ráz aj bez viditeľného výsledku – prijatia dieťaťa do školy. Mestský úrad nekoná, pretože sociálne oddelenie nevedie evidenciu takýchto detí a školský úrad tiež nie. Poriadnu dávku systematičnosti by nám do KPSS mala priniesť analýza potrieb, ktorá poukáže na chýbajúce články informačného reťazca a pripraví návrh na jeho doplnenie.

Riadiaca skupina komunitného plánovania rozhodne o tom, pre aké cieľové skupiny obyvateľstva sa bude plánovať a koľko pracovných skupín bude vytvorených. Účastníci plánovania môžu dať návrhy na zmenu počtu skupín alebo môžu rozdeľovať či spájať skupiny podľa potreby. Väčšinou sa pracuje v štyroch skupinách: 1. pre seniorov, 2. pre deti a dospelých so zdravotným postihnutím, 3. pre deti, mládež a rodiny, ktoré potrebujú pomoc a 4. pre jednotlivcov, ktorí sú v kritickej/nepriaznivej životnej situácii (bez domova, po návrate z väzenia, závislí od drog či činností...). Zákon hovorí, že komunitný plán vypracováva obec/mesto na základe národných priorít rozvoja sociálnych služieb a zohľadňuje v ňom miestne špecifiká a potreby fyzických osôb (klientov/príbuzných/perspektívnych klientov/bežných občanov) v oblasti sociálnych služieb poskytovaných v jej územnom obvode. Komunitný plán určuje potreby rozvoja sociálnych služieb a určuje personálne, finančné, prevádzkové a organizačné podmienky na ich zabezpečenie.

Novela zákona 448/2008 priniesla pre KPSS zmeny (aj v potrebných dátach, dôležitosti súladu rozvoja služieb na lokálnej úrovni s národnými prioritami rozvoja sociálnych služieb a povinnosti obce/mesta/kraja vydať potvrdenie o súlade poskytovanej služby s KPSS). Ak usilujeme o blaho našich občanov, treba sa do procesu tvorby/doplnenia či aktualizácie pustiť čo najskôr. Spracovať komunitný plán sociálnych služieb nejde urobiť rýchlo a určite nie rýchlo a ešte aj dobre. Keď všetko funguje ako má, trvá to približne jeden rok.

Komunitný plán - ako na to?

Obec/mesto môže zabezpečiť spracovanie KPSS rôznymi spôsobmi. V tomto období nemáme vyškolených konzultantov ani profesionálne agentúry, ktoré by garantovali, že pripravovaný komunitný plán je pripravovaný podľa požiadaviek ministerstva – obsahových, ale aj procesných. Chýba garancia kvality, ktorá zaručí, že samotný vznik/tvorba dokumentu, ale aj jeho ďalšie každoročné napĺňanie bude strategickým plánom obce/mesta alebo (kiež by) aspoň pracovníkov sociálnych oddelení.

Potrebujeme odborníkov (vyškolení konzultanti či agentúry), ktorí by sa systematicky venovali komunitnému plánovaniu a zdokonaľovali jeho metodiku.

Viac v Obecných novinách č. 17-18-2018

Autor: Helena WOLEKOVÁ, Martina PETIJOVÁ, SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2020
Podpora komunitných a nízkoprahových centier z eurofondov pokračuje
Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky spustila v poradí už druhý národný projekt zameraný na rozvoj a podporu komunitných, nízkoprahových centier, ako i nízkoprahovej sociálnej služby pre deti a rodinu.
viac
11.10.2021
Aktuálne informácie pre poskytovateľov sociálnych služieb
V súvislosti s III. vlnou COVID – 19 prinášame aktuálne informácie pre poskytovateľov sociálnych služieb (aktualizácia k 11. októbru 2021).
viac
03.01.2022
Krompachy plánujú zriadiť komunitné zariadenie pre seniorov s bývaním
Primátorka Iveta Rušinová uviedla, že o financie na jeho vybudovanie sa uchádzajú v rámci aktuálnej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.
viac
04.01.2023
ZMOS rieši optimálne nastavenie komunitných plánov sociálnych služieb
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) rieši optimálne nastavenie komunitných plánov sociálnych služieb. Považuje to za mimoriadne dôležité z hľadiska nastavenia financovania a udržateľnosti sociálnych služieb v mestách a obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %