Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.04.2018 11:55

Komárno je pripravené nájsť dôstojné miesto pre Máriu Teréziu


FOTO TASR - Marko Erd


Mesto Komárno má záujem o súsošie Márie Terézie, ktorému už niekoľko rokov hľadá trvalé miesto v Bratislave Bratislavský okrášľovací spolok. Primátor Komárna László Stubendek záujem mesta deklaroval v liste adresovanom riaditeľovi Bratislavského okrášľovacieho spolku Marošovi Mačuhovi.


"Pokiaľ udalosti z hľadiska umiestnenia súsošia v Bratislave nenaberú pozitívny obrat, rád by som navrhol, aby bolo súsošie, aj keď len dočasne, umiestnené na dôstojnom mieste v Komárne," uviedol Stubendek.       

Dôvodom záujmu mesta je skutočnosť, že Mária Terézia viacerými listinami potvrdila mestské práva Komárna a 16. apríla 1745 mu udelila práva slobodného kráľovského mesta. Mačuha je presvedčený, že súsošie by malo zostať tam, kde vzniklo, teda v Bratislave. "To je aj náš názor, no pokiaľ sa to nepodarí, sme pripravení Máriu Teréziu privítať v Komárne," reagoval Stubendek.       

Súsošie uhorskej kráľovnej Márie Terézie z carrarského mramoru, vysoké 6,65 metra na viac ako štvormetrovom podstavci bolo na bývalom Korunovačnom námestí v Bratislave odhalené v máji 1897. Jeho autorom bol bratislavský sochár Ján Fadrusz. Súsošie odstránili v roku 1921 príslušníci československých légií, ktorí sochu za asistencie polície zničili. Bratislavský okrášľovací spolok sa rozhodol obnoviť sochu a vytvoriť jej čo najvernejšiu kópiu na základe dobových fotografií i zameraním zachovaných úlomkov sochy, ktoré sa nachádzajú v Bratislave a Budapešti. Zmenšená bronzová kópia súsošia bola krátko umiestnená pred hotelom na Hviezdoslavovom námestí, návrh na trvalé umiestnenie na tomto mieste však mestskí poslanci zamietli. Socha sa preto dočasne nachádza na nábreží Dunaja v areáli River Parku a hľadá svoje trvalé miesto.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
18.01.2018
Komárno finančne podporí projekty zamerané na zlepšenie kvality života
Mesto Komárno vo svojom rozpočte na rok 2018 schválilo 10 000 eur na financovanie projektov, ktorých cieľom je zlepšenie kvality života, životného prostredia a ochrana prírodných hodnôt.
viac
16.03.2018
Osadenie súsošia Márie Terézie v centre mesta neschválili
Jazdecké súsošie Márie Terézie z bronzu, ktoré je zmenšenou kópiou mramorovej sochy od Jána Fadrusza, neosadia v centre Bratislavy pred hotel Carlton na Hviezdoslavovom námestí. Rozhodli o tom vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci, podľa viacerých sa táto socha nehodí na toto miesto.
viac
26.09.2018
Voda v dejinných súvislostiach
Odborné sympózium, ktoré pripravilo komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a vo štvrtok /26. – 27. 9. 2018 v spolupráci s Podunajským múzeom v Komárne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %