Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.05.2019 04:05

Kolový vodný mlyn je po roku opäť otvorený


Vodný kolový mlyn Jelka - snímka zdroj: muzeum.sk


Ako súčasť Noci múzeí a galérií otvára v sobotu galantské Vlastivedné múzeum jedno z turistických lákadiel regiónu - obnovený vodný kolový mlyn v Jelke (okres Galanta).


Pre návštevníkov nebol pre práce dostupný od júla minulého roka rovnako ako priľahlý skanzen, ktorého rekonštrukciu si zobrala na plecia obec Jelka. Na otvárací deň je pripravený program s hľadaním pokladov Po stopách žitnoostrovských vodných mlynov. Začína o 13.00 h.       

Obnova sa uskutočnila v rámci projektu Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne, realizovaný v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko na zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti. Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ako zriaďovateľ múzea, a obec boli jednými z jeho deviatich partnerov. "Celkové náklady na rekonštrukciu mlyna na strane TTSK boli 144 000 eur," informoval riaditeľ múzea Michal Takács. Samospráva Jelky vložila do revitalizácie 215 000 eur.       

Trojpodlažný vodný mlyn na brehu Malého Dunaja podľa Takácsových slov navštívi ročne v turistickej sezóne okolo 9000 návštevníkov. Z pôvodného lodného mlyna z konca 19. storočia bol prestavaný na kolový v roku 1905. Predchádzajúca rekonštrukcia bola v roku 1995. Patrí medzi technické pamiatky Slovenska, je považovaný za stredoeurópsku raritu. Funkčný bol až do roku 1951, jeho dnešní návštevníci tak môžu získať presnú predstavu, ako zariadenie fungovalo. Mlyn je súčasťou Vlastivedného múzea v Galante, to každoročne pripravuje na sv. Juraja Deň vysunutých expozícií v Jelke a tiež v Dome ľudového bývania v Matúškove.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2017
Pri vodnom mlyne čakajú na deti aj domáce zvieratá
Na mŕtvom ramene Malého Dunaja pri obci Kolárovo v okrese Komárno sa nachádza Národná kultúrna pamiatka plávajúci vodný mlyn a 86 metrov dlhý, celodrevený kolonádový most, ktorý spája dva brehy mŕtveho ramena Malého Dunaja.
viac
11.08.2017
Mesto Kolárovo so SVP podpísalo zmluvu o prenájme vodného diela
Mestské zastupiteľstvo v Kolárove v okrese Komárno schválilo na svojom pondelkovom (7. 8.) zasadnutí uzatvorenie nájomnej zmluvy medzi mestom a Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP) na vodné dielo na rieke Malý Dunaj.
viac
25.05.2019
Zrekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke je prístupný verejnosti
Zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, Obce Jelka a Vlastivedného múzea v Galante cez víkend spoločne sprístupnili verejnosti rekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke.
viac
10.06.2023
V obnovenom mlyne priblížia návštevníkom výrobu chleba
Zrekonštruovaný starý vodný mlyn slávnostne sprístupnili v sobotu v obci Kostoľany nad Hornádom. Jeho priestory budú po novom slúžiť v prospech prezentácie umenia a kultúry a priblížia návštevníkom, ako sa v minulosti spracovávalo zrno a vyrábal chlieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %