Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.01.2017 02:38

Kežmarok sa chce stať smart city


Kežmarská radnica.


Mesto Kežmarok sa chce postupne v horizonte niekoľkých rokov stať Smart City, čiže inteligentným mestom. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák chce vybudovať moderné a dynamické mesto.


Pôjde predovšetkým o zlepšenie života občanov s využitím najnovších technológií. Informovala o tom komunikačná manažérka mesta Kežmarok Zuzana Šlosárová.      

Kežmarská radnica v pondelok 9. januára privítala skupinu expertov so skúsenosťami z českých inteligentných miest. Ich úlohou je pripraviť koncepciu smart riešenia. "V predošlých dvoch rokoch sme urobili niekoľko krokov, ktoré môžeme považovať za smart. Odborníci musia najskôr získať informácie a zistiť, ako sme v modernizácii ďaleko. Výsledný dokument má mať konkrétne odporúčania na jednotlivé operačné programy a iné dotačné schémy, ktoré by sme mohli použiť na svoj rozvoj," uviedol primátor. Podľa neho samospráva zaviedla jednotnú ekonomiku mesta, zateplila základné školy v jej pôsobnosti, rovnako vytvorila i strategický dokument Akčný plán okresu Kežmarok ešte v čase, keď neniesla prívlastok inteligentného mesta.       

"Smart City znamená prepojenie inteligentných systémov, ktoré dokážu optimalizovať zdroje, využívať infraštruktúru s človekom, spoločnosťou a rodinou tak, aby smart mesto maximálne zužitkovalo tieto technológie pre zlepšenie kvality života obyvateľov," vysvetlil člen expertnej skupiny a zároveň dekan Dopravnej fakulty Českého vysokého učení technického v Prahe Miroslav Svítek s tým, že Kežmarku poskytli pohľad z vonku spojený so skúsenosťami. Finálny návrh inteligentného Kežmarku by mala skupina expertov prezentovať radnici približne o dva mesiace.       

Myšlienku inteligentného mesta už niekoľko rokov využívajú európske metropoly ako Viedeň, Barcelona či Praha. V susednom Česku majú väčšie skúsenosti. Koncept inteligentných riešení je zavedený v českom Písku, Žďári nad Sázavou či Ústí nad Labem.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2016
V hodnotení Smart Cities skončili Michalovce na treťom mieste
Mesto svoj mapový portál Web-Gis neustále zdokonaľuje a v týchto dňoch je už sprístupnený v novej, aktualizovanej verzii.
viac
15.02.2017
Mesto Kežmarok pokročilo pri vytváraní Smart city
Ďalšie stretnutie venované problematike Smart city v Kežmarku sa uskutočnilo v utorok 14. februára. Ako konštatovali odborníci z Českej republiky, v mnohých ohľadoch Kežmarok už smart mestom je. Zároveň sa zhodli, že koncepcia inteligentného mesta by mala byť pre mesto vytvorená do konca marca.
viac
22.05.2017
Na konferencii Metro ON LINE predstaví Atos víziu miest budúcnosti
Inteligentné mestá sa týkajú aj Slovenska. Spoločnosť Atos, líder v oblasti digitálnej transformácie, na konferencii Metro ON Line, ktorá sa koná od 24. do 26. mája, predstaví možnosti ako aj v bežných slovenských podmienkach vybudovať „smart city“.
viac
21.07.2020
Senica si nechala vypracovať smart plán
Mesto Senica si nechalo vypracovať štúdiu smart city, ktorú plánuje využiť pri žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) v hodnote takmer jeden milión eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %