Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.06.2017 12:21

Keramické trhy opäť v Pezinku


Snímka zdroj: (pezinok.sk, Eva AMZLER).


Keramikárov z rôznych štátov strednej Európy môžete od dnes (9. 6.) zažiť v Pezinku na tradičných Keramických trhoch, ktoré podporil aj Bratislavský samosprávny kraj.


14. ročníka sa zúčastnia keramikári z Čiech, Slovinska, Maďarska, Poľska, Bulharska a samozrejme chýbať nebudú ani keramikári zo Slovenska. Tento rok je venovaný keramikárom – kruhárom.

„Na tomto 14-tom ročníku by som chcel osobitne privítať viac ako 170 hostí zo Slovenska,  Čiech a Moravy, Bulharska, Slovinska aj Poľska, ktorí prišli do malokarpatského regiónu prezentovať svoju umeleckú zručnosť. Som presvedčený, že Keramické trhy vysielajú do mnohých štátov Európy dobrý signál - o remesle, o dobrom kumšte, o našom vzácnom dedičstve. Verím, že aj prostredníctvom nášho medzinárodného podujatia, získame ďalších milovníkov našej kultúry a tradičného remesla,“ vyjadril sa na otvorení podujatia bratislavský župan Pavol Frešo.

14. ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy v Pezinku 2017 sa pre návštevníkov otvorí dnes o 14. hodine a potrvá do nedele 11. júna 2017. Ide o jediné podujatie tohto druhu v rámci Slovenskej republiky a jeho cieľom je podporovať a propagovať staré remeslo našich predkov, teda hrnčiarstvo a džbankárstvo. Hlavným organizátorom je Malokarpatské múzeum v Pezinku. Podujatie podporili aj Bratislavský samosprávny kraj.Konať sa budú na Radničnom námestí a na ulici M. R. Štefánika v Pezinku.

Keramické trhy v Pezinku 2017 aj tento rok pre návštevníkov pripravili bohatý a zaujímavý program, ktorého súčasťou budú ukážky výroby rôznych druhov keramických nádob a zdobenia typické pre regióny zo západoslovenského, stredoslovenského a východoslovenského kraja. Tie vzniknú pod rukami majstrov kruhárov priamo na Radničnom námestí. Organizátori pamätali aj na tých najmenších, ktorí sa tak môžu realizovať v detských tvorivých dielňach pod vedením pracovníčok Centra voľného času z Pezinka.

O spríjemnenie atmosféry počas celých troch dní sa postarajú aj sprievodné akcie či kultúrne vystúpenia. Na pódiu sa tak vystriedajú kapela La Femme, Staré tiene, Bukasový masív, domáca country kapela Arion a svoj program predstaví aj DFS Magdalénka a Dychová hudba Vinosadka.

V Malokarpatskom múzeu v Pezinku bude sprístupnená výstava A predsa sa točí!, ktorá návštevníkom predstaví umenie majstrov kruhárov z Pezinka a okolia a zároveň priblíži históriu hrnčiarskeho kruhu a archeologické nálezy. Návštevníci sa ocitnú v dielni, kde si budú môcť posedieť za hrnčiarskym kruhom a poobzerať si náradie, ktoré je potrebné pre výrobu a točenie keramiky. Sprievodným programom tohtoročných trhov budú aj výstavy v Malokarpatskej knižnici v Pezinku - Modranska: Prestreté; v Mestskom múzeu v Pezinku - Oheň a svetlo - Výstava keramiky Jirka Vyhnálka doplnená fotografiami Janka Štrbu a v ZUŠ Eugena Suchoňa v Pezinku - Kam kráčaš baroko. Ďalším sprievodným podujatím bude súťažná výstava téme Kvetináč.

 

Autor: (bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2016
V Pezinku začínajú medzinárodne Keramické trhy
Malokarpatské múzeum v Pezinku pozýva na medzinárodné podujatie Keramické trhy. Trinásty ročník sa bude konať v termíne od 10. do 12. júna.
viac
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
12.05.2017
Redikaňä otvorí cez víkend pastiersku a salašnícku sezónu
V mikroregióne terchovskej doliny otvoria už túto nedeľu (14.5.) pastiersku a salašnícku sezónu podujatím s názvom Ovčärske obyčäje - Redikaňä v Zázrivej.
viac
25.08.2020
Na niekdajšiu tradíciu kachliarstva nadviaže nový festival remesiel
Bojnice boli v minulosti známe kachliarskym a hrnčiarskym remeslom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %