Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.06.2016 10:15

Každoročné slávnosti Ovenálie podporujú ovčiarstvo na Slovensku


Ilustračná snímka: (int.).


Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ktorý sídli v Banskej Bystrici, organizuje v nedeľu 12. júna 8. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2016.


Slávnosti sa uskutočnia v amfiteátri obce Východná. Oficiálne otvorenie bude o 10. hod., podujatie sa koná pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Ako informoval Slavomír Reľovský, riaditeľ zväzu a samostatný šľachtiteľ, cieľom podujatia je podpora ovčiarstva na Slovensku.      

Návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky výroby syra a bryndze, strihania oviec a spracovania vlny. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší ovčí a kozí syr - Majster syrár, ktorá prebehne pod odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Chystá sa tiež súťaž o najkrajšiu syrovú tortu a uskutoční sa i divácky atraktívny 8. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. Účastníci sa pokúsia o prekonanie rekordu z roku 2012, keď súťažiaca vytiahla niť s dĺžkou 158 metrov. Program obohatí súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa.      

"Ovčiarsky gazdovský dvor ponúkne návštevníkom výrobky z ovčieho mlieka. Pre všetkých priaznivcov jahňacieho, ovčieho, baranieho mäsa je pripravená ovčiarska tombola, kde je hlavnou cenou jahňacina na celý rok. V rámci výstavy oviec a kôz budú vystavené dva najväčšie a najťažšie barany na Slovensku," dodal Reľovský, podľa ktorého Ovenálie vlani navštívilo vyše 8000 návštevníkov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
06.04.2017
Zo salaša do mesta
Salaš opäť zavíta do Považskej Bystrice. 8 apríla zaplnia námestie ovečky, strihači vlny a stánky s pravými salašníckymi dobrotami.
viac
05.06.2017
Prípravy na 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou vrcholia
Najnavštevovanejšie kultúrne podujatie Podpoľania, 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve sa blíži, mesto dolaďuje organizačné prípravy. Festival sa rozozvučí v Detve od štvrtku 6. júla v Dome kultúry A. Sládkoviča a od piatku 7. do nedele 9. júla 2017 v areáli prírodného amfiteátra.
viac
29.05.2019
Slovenskí ovčiari sa stretnú na Ovenáliách 2019 vo Východnej
Ukážky výroby bryndze, strihania oviec, súťaže o najkrajšiu syrovú tortu a najlepší ovčí syr a mnoho iného uvidia a zažijú návštevníci 11. ročníka celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2019 v amfiteátri obce Východná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %