Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.06.2019 01:45

Karlova Ves bude zvažovať vstup do ÚMS


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Počet mestských častí hlavného mesta, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS), by mohol narásť. Vstup do združenia, ktorého riadnymi členmi s hlasovacím právom môžu byť okrem miest aj mestské častí Bratislavy a Košíc, naznačila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.


Na utorňajšom (25. 6.) rokovaní miestneho zastupiteľstva mestskej časti predniesla pred poslancami podnet, či by mestská časť nemala v rozpočte na rok 2020 alokovať čiastku na členský príspevok do ÚMS. Karlova Ves by sa tak pridala k bratislavskému Ružinovu a Starému Mestu, ktoré už členmi ÚMS sú.       

Starostka Karlovej Vsi otvorila tému v súvislosti s aktuálnou situáciou, ktorá sa týka zastupovania záujmov miest a mestských častí. "Sme svedkami aktivácie ÚMS a záujmu únie lepšie a efektívnejšie zastupovať záujmy miest i mestských častí, ako sme toho boli svedkami doteraz v rámci platformy Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS)," upozornila Čahojová.       

Téma zastupovania mestských sídel a akcentovania ich záujmov pri rokovaní so štátnymi orgánmi pri prijímané legislatívnych opatrení s dosahom na ekonomickú stabilitu samospráv rezonuje v posledných mesiacoch v súvislosti s odchodom krajských miest zo ZMOS-u a avizovanou zvýšenou aktivitou Únie miest Slovenska (ÚMS) pod novým vedením.       

V piatok (21. 6.) novozvolený šéf ÚMS, primátor Trenčína Richard Rybníček deklaroval, že hlavnou úlohou únie v najbližšej budúcnosti bude čo najskôr pripraviť základný dokument k reforme verejnej správy. Podľa jeho slov chce ÚMS oboznámiť politické elity s reálnym fungovaním miest a ich potrebami a nastaviť systém do budúcnosti. "Teraz sme totiž často štatisti, sme svedkami toho, že sa v parlamente prijímajú zákony, ktoré zásadným spôsobom zasahujú do života miest, no so samosprávami sa nekonzultujú," narážal Rybníček na rozširovanie povinností samospráv bez toho, aby im na ich plnenie boli zvýšené i financie. Najväčšiu záťaž pociťujú práve mestá, resp. mestské časti, ktorých počet obyvateľov v nejednom prípade presahuje početnosť okresných miest.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2018
Bezplatná právna poradňa pomáha ľuďom už 2 roky
Bezplatná právna poradňa v Bratislavskej Karlovej Vsi bude po prvýkrát v tomto roku otvorená v stredu 10. januára. Pre miestnych obyvateľov funguje úspešne už dva roky.
viac
31.05.2019
Trenčín končí v ZMOS, vstupuje do Únie miest Slovenska
Mesto Trenčín ukončí svoje členstvo v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstúpi do Únie miest Slovenska (ÚMS). Rozhodli o tom v stredu (29. 5.) poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.
viac
26.06.2019
Takmer pol milióna eur z prebytku za rok 2018 dá Karlova Ves do škôl
Bratislavská Karlova Ves dosiahla v roku 2018 príjmy vo výške 14 559 979 eur, výdavky mala vo výške 13 340 600 eur. Po odrátaní nevyčerpaných prostriedkov skončilo hospodárenie mestskej časti v minulom roku s prebytkom vo výške 784 240 eur.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %