Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.09.2016 12:01

Kapustová nedeľa


Snímka zdroj: (Kysucké múzeum v Čadci).


„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie.


Starí Rimania na ňu nedali dopustiť a kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríklad, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako majú citróny?

Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekinská kapusta.

Ako chutia jedlá z kapusty pripravené priamo v objektoch na dobových peciach v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka, si môžete vychutnať v nedeľu 11. septembra 2016, kedy budú v skanzene počas celého dňa rozvoniavať tradičné ľudové jedlá pripravené z kapusty.

Organizátori nezabudli ani na kultúrny program. O 13:30 hod. sa predstaví folklórna skupina Staškovanka zo Staškova. Na pódiu pri objekte Krčma z Korne priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda, obohatený piesňami a humorným rozprávaním.

Jesennú nedeľu plnú krásnych zážitkov pripravilo Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

 

Autor: (Darina HNIDKOVÁ, Kysucké múzeum v Čadci)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Do Skanzenu Nová Bystrica - Vychylovka zavíta folklórny súbor z Anglicka
Po prvý krát v histórii skanzenu sa v kultúrnom programe predstaví anglický mužský folklórny súbor The Mendip Morris Men, ktorý bol založený v roku 1956.
viac
23.07.2019
Z bačovej kuchyne – Ovčiarska nedeľa
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo pre návštevníkov v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka na nedeľu 28. júla 2019 celodenný program venovaný ovčiarskemu remeslu. Od 12.00 do 16.00 hod. v objekte Do Potoka budú môcť návštevníci ochutnávať syrové výrobky spojené s ukážkou výroby syrových korbáčikov.
viac
08.08.2019
Dožinky na Kysuciach v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka
Prišiel čas, keď aj na Kysuciach nastalo obdobie zberu úrodu z polí a prípravy na tuhú zimu. Pri tejto príležitosti Kysucké múzeum v Čadci pripravilo návštevníkom Skanzenu Vychylovka – Nová Bystrica podujatie, ktoré im pripomenie čas dožiniek na Kysuciach.
viac
02.09.2019
Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %