Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.10.2018 05:50

Kaprov na vianočný trh pomáhali zachraňovať aj hasiči


Ilustračná snímka, zdroj: mesto SVIT


Počas uplynulého víkendu (29. a 30. 9.) sa uskutočnil výlov kaprov na rybníku v katastri mesta Šaštín-Stráže. TASR informoval predseda Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) Šaštín-Stráže Rudolf Ovečka.


Rybári vylovili na miestnom rybníku približne 1800 kaprov. "Výlov sa uskutočnil na rybníku, ktorý nazývame pre jeho rozlohu „Hektarák“. Všetky ryby, ktoré sme vylovili, boli premiestnené do lovných rybníkov. Na nich sa za dva týždne začne lovecká sezóna, kde si rybári sami budú môcť chytiť kapra na vianočný stôl. Mali sme tu aj menšie kapry o dĺžke 40 centimetrov, ale dochovali sme aj väčšie, o celkovej dĺžke 70 až 80 centimetrov," uviedol k výlovu Ovečka.       

Podobne, ako iní rybári, ani v miestnej organizácii sa nevyhli tohtoročným problémom s počasím. "Výlov rybníka sa uskutočňuje po dvoch rokoch. Sezóna bola pre nás náročná, keďže veľké sucho zasiahlo aj nás. Odrazilo sa to na nedostatku kyslíka v jazere. Museli sme ho zabezpečiť pomocou hasičských čerpadiel, aby sme dokázali ryby zachrániť," doplnil predseda MO SRZ Šaštín-Stráže.       

Miestna organizácia má 350 dospelých členov, z ktorých sa približne 100 aktívne podieľalo na záchrane a výlove rýb. Ryby počas dvojročného obdobia museli intenzívne kŕmiť obilím, kukuricou a chlebom, takisto museli okysličovať vodu. "Pri výlove sme zistili, že už máme v rybníku malých kaprov o dĺžke tri až päť centimetrov. Zatvorili sme stavidlá a začali sme napúšťať vodu do rybníka. Teraz budeme čakať, kým tieto ryby dorastú na dostatočnú dĺžku. Okrem kaprov, ktoré sú v rybníku, ďalšie v dĺžke 20 až 30 centimetrov dokúpime a doplníme do rybníka. Počas dvoch rokov sa kolobeh s kŕmením rýb zopakuje a bude nasledovať ďalší výlov,“ spresnil ďalší priebeh na rybníku Ovečka.       

Aj keď počasie narobilo rybárom problémy, v regióne nebude núdza o kaprov na vianočný trh. "Kapor je rozšírená ryba v našich rybníkoch a ja predpokladám, že jej bude dostatok aj tento rok. Navyše hneď za riekou Moravou je Hodonín, odkiaľ sa k nám takisto dovážajú vianočné kapry. Naši rybári, samozrejme, preferujú, že si vianočného kapra ulovia sami," zakončil predseda miestnej rybárskej organizácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
Tradičný jesenný výlov školských rybníkov
Spojená škola v Ivanke pri Dunaji, ktorá ponúka aj štúdium v odbore rybárstvo zorganizovala včera v Stredisku odbornej praxe Veľké Blahovo jesenný výlov kaprov.
viac
24.11.2018
Predvianočné obdobie v meste opäť oživia trhy i ľadová plocha
Predvianočné obdobie v Prievidzi oživia trhy aj ľadová plocha. Súbor podujatí Vianoce v meste prinesie do centra na Námestie slobody i kultúrny program, ktorý vyvrcholí novoročnými oslavami, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
21.10.2019
Pri zámku vylovili rybník a ukončili Hubertovu jazdu
Záhorím v okolí Holíča v sobotu rezonovala Hubertova jazda a výlov zámockého rybníka. Obe znamenajú, ako uviedli zástupcovia organizátorov, záver sezóny. Podujatia sa tešia záujmu návštevníkov.
viac
04.12.2019
Predvianočnú ponuku podujatí na námestí doplní i vianočný blší trh
Predvianočnú ponuku podujatí na námestí doplní i vianočný blší trh vianočný blší trh. Stánky so zberateľským sortimentom či ručnou výrobou tam bude môcť verejnosť navštíviť 7. decembra od 9.00 h do 13.00 h, informovala Paulína Kotláriková z Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %