Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.04.2016 11:00

Kam so starým a nepotrebným elektroodpadom? V Ružinove bude prebiehať jeho zber


V mestskej časti Bratislava – Ružinov sa bude konať zber elektroodpadu. (Foto: Pixabay)


Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Ružinov sa už onedlho budú môcť zbaviť nefunkčných alebo starých práčok, chladničiek, mikrovlniek či iného elektroodpadu. Dňa 16. apríla sa bude totiž v tejto mestskej časti konať bezplatný zber elektrospotrebičov.


Mnohí ľudia nevedia, ako sa elektrospotrebičov zbaviť, a preto ich niektorí vhadzujú do zmiešaného komunálneho odpadu. Ide najmä o drobný elektroodpad, ktorý do komunálneho odpadu nepatrí. ,,Najvhodnejším riešením je odovzdať nepotrebné, nefunkčné či staré elektrospotrebiče na zberný dvor, ktorý sa nachádza vo vašom okolí,“ povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre marketing a komunikáciu spoločnosti ENVI – PAK.

Mestská časť Ružinov však chce obyvateľom likvidáciu elektrospotrebičov uľahčiť, a preto organizuje ich bezplatný zber, po ktorom budú ekologicky zrecyklované. ,,Bezplatný zber elektrospotrebičov organizuje mestská časť Ružinov v spolupráci so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu Envidom, dvakrát do roka – na jar a na jeseň,” povedala Marianna Šebová, hovorkyňa mestskej časti Bratislava – Ružinov. Čo je potrebné urobiť v prípade záujmu o odovzdanie elektroodpadu?

Podľa informácií, ktoré uviedla mestská časť Ružinov na svojej internetovej stránke, bude zber prebiehať dňa 16. 4. 2016 od 8.00 hodiny ráno. V prípade záujmu o zber a odvoz elektroodpadu je potrebné najneskôr do 13. 4. 2016 informovať Miestny úrad mestskej časti Bratislava – Ružinov. Kontaktovať ho môžete počas úradných hodín na telefónnom čísle: 02/48 28 44 54 alebo na e-mailovej adrese: zber@ruzinov.sk. Úradu následne nahlásite druh a počet vašich spotrebičov, ktoré chcete odovzdať, rovnako je potrebné uviesť aj meno, priezvisko, telefonický kontakt a taktiež presnú adresu, z ktorej chcete elektroodpad odviezť.

V deň zberu je potrebné vyložiť elektroodpad do vchodu bytového domu, respektíve, za bránu rodinného domu. Nie je vhodné ho vykladať na ulicu, a to z dôvodu obavy z odcudzenia tohto odpadu a zabránenia možného vzniku čiernych skládok. ,,O bezplatný zber elektrospotrebičov majú Ružinovčania záujem. Často sa už dopredu informujú, kedy bude a aj si vylepujú plagát s oznamom vo svojich vchodoch, aby sa o tomto zbere dozvedeli všetci susedia,” dodáva Marianna Šebová.

Zozbieraný elektroodpad poslúži na dobrú vec – Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu, Envidom, venuje za každý vyzbieraný kilogram 5 centov na výstavbu pavilónu vlkov v Zoologickej záhrade v Bratislave.

Viac informácií o zbere a vývoze elektroodpadu v bratislavskej mestskej časti Ružinov nájdete jej na internetovej stránke.

Autor: (SZ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov
V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.
viac
02.12.2016
Koordinačné centrum pre elektroodpad je na svete
Organizácie zodpovednosti výrobcov elektrozariadení (OZV) si už dlhodobo uvedomujú, že bez ich vzájomnej spolupráce by nebolo možné plniť ciele zberu stanovené EÚ. A tie sú čoraz ambicióznejšie.
viac
03.01.2017
Zber vianočných stromčekov sa v Trenčíne začne na budúci týždeň
Zber vianočných stromčekov sa v Trenčíne začne 10. januára. Mestská rozpočtová organizácia Mestské hospodárstvo a správa lesov ich bude zbierať vždy v utorok až do 14. februára.
viac
01.03.2017
Ani február nepriniesol rozhodnutia o postihoch nezodpovedných OZV
„Ministerstvo životného prostredia do dnešného dňa neodobralo licenciu žiadnej OZV,“ informoval Obecné noviny hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák koncom februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %