Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.12.2018 06:50

Jubilejný Štjavnycký vjanočný jarmok spestrí živý betlehem


Ilustračná snímka TASR


Desiatky predajcov s originálnymi výrobkami, tradičné jedlá a nápoje, kultúrny program, ale aj zvyky a tradície už tradične charakterizujú Štjavnycký vjanočný jarmok. Jeho 15. ročník sa koná v piatok 7. a sobotu 8. decembra na nádvorí banskoštiavnického Kammerhofu.


   

"Tým, že je jubilejný, sme si pre návštevníkov pripravili jedinečnú perličku, a to Štiavnický živý betlehem v podaní štiavnických hercov," priblížila Petra Páchniková zo Slovenského banského múzea.      

 Podujatie je už tradične späté aj s kultúrnym programom. V piatok sa môžu najmä malí návštevníci tešiť na Bábkové divadlo na rázcestí s rozprávkou Dobrú chuť, vlk!. Na pódiu v nádvorí vytvoria vianočnú atmosféru koledníci z Katolíckej spojenej školy, súbor Permoník z Materskej školy (MŠ) Ul. 1. Mája, žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Banská Štiavnica a Detský zbor ZUŠ Banská Štiavnica s vystúpením pod názvom Dobrá zvesť.       

Podvečer sa o slávnostnú atmosféru postará spomínaný Štiavnický živý betlehem, nasledovať bude vystúpenie folklórnej skupiny Hron zo Žiaru nad Hronom a špeciálny hosť Bukrétbanda so Slavom Palovičom.      

 V sobotu podľa Páchnikovej v programe vystúpia deti z MŠ Nezábudka so svojou „Zatúlanou vločkou” a Mužský spevácky súbor Sekera zo Žiaru nad Hronom. Bábkové divadlo na rázcestí ponúkne priamo v expozícii Kammerhofu predstavenie „Dve rozprávky na brušku”.       

Počas oboch dní sa môžu návštevníci tešiť aj na pečenie oblátok v historickej forme nad ohňom či liatie olova. Ochutnať budú môcť krampampulu či ďalšie tradičné jedlá a nápoje.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2018
Plavecká 24-hodinovka lámala rekordy, zúčastnilo sa na nej 1910 ľudí
Plavecká 24-hodinovka v meste pod Urpínom aj v tomto roku lámala rekordy. Na mestskú plaváreň na Štiavničkách prišlo počas 24 hodín 3295 návštevníkov, z toho 1910 sa zúčastnilo na plaveckom nonstop maratóne, čo je viac než vlani, keď Banská Bystrica bola Európskym mestom športu.
viac
30.08.2019
Cez Salamandrové slávnosti otvoria Európske dni kultúrneho dedičstva
Súčasťou programu tohtoročných Salamandrových slávností, ktoré budú v Banskej Štiavnici 5. až 7. septembra, bude aj slávnostné otvorenie Európskych dní kultúrneho dedičstva (EDKD).
viac
09.11.2019
Rozhľadňa na Sitne má vynovenú expozíciu
Na dvoch poschodiach pozorovateľne, ktorej počiatky siahajú až do 18. storočia, nájdu návštevníci viacero interaktívnych exponátov.
viac
09.12.2023
V Kammerhofe sa začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku
Nádvorie banskoštiavnického Kammerhofu ožilo v piatok pravou predvianočnou atmosférou. včera predpoludním sa tam začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku, ktorý je známy a vyhľadávaný nielen pre širokú ponuku remeselných výrobkov, ale aj komornú atmosféru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %