Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.05.2019 10:45

Jubilejný snem ZMOS sa niesol v konštruktívnom a vecnom tóne


Pohľad na predsednícky stôl počas príhovoru predsedu ZMOS Michala Sýkoru


Pod heslom Moderná samospráva a zodpovedné riešenia sa v bratislavskej Incheba Expo Aréne sa 22. a 23. mája uskutočnil jubilejný 30. snem Združenia miest a obcí Slovenska.


Význam snemovania však nepodčiarkovalo len jubileum, ale aj skutočnosť, že šlo o prvý snem po jesenných komunálnych voľbách a delegáti na ňom volili nového predsedu a členov kontrolnej komisie združenia.

Rokovanie otvoril a viedol podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí Ľubomír Lὅrincz, ktorý na sneme privítal nielen bezmála 1200 delegátov - starostov a primátorov, ale aj viac ako sto hostí. Tradične medzi nimi nechýbal prezident SR Andrej Kiska, premiéra Petra Pellegriniho (v tom čase bol na rokovaní Rady OECD v Paríži) zastupovala ministerka vnútra Denisa Saková. Pozvanie prijal aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, predsedovia výborov NR SR, podpredsedníčka vlády SR a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná a minister obrany Peter Gajdoš.

Rokovanie otvoril a viedol podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí Ľubomír Lὅrincz.

Medzi hosťami snemu boli aj predseda NKÚ Karol Mitrík, predseda ÚVO Miroslav Hlivák, komisárka pre deti Viera Tomanová, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny, predseda SOŠV Anton Siekel, zástupcovia diplomatických misií a zahraničných zastupiteľstiev i poslanci NR SR. Pozvanie prijali aj predseda TTSK Jozef Viskupič a predseda PSK Milan Majerský, štátni tajomníci ministerstiev, zástupcovia štátnych organizácií a verejnoprávnych inštitúcií, akademickej obce, spoločenských a záujmových združení, ako aj strategickí partneri ZMOS.

Osobitne Ľ. Lὅrincz privítal generálneho tajomníka Rady európskych obcí (CEMR) Frederika Valiéra, predstaviteľov zahraničných partnerských organizácií ZMOS - generálneho tajomníka Rakúskeho združenia miest a obcí Waltera Leissa, predsedu Združenia miest a obcí Chorvátska Martina Baričeviča, predsedu Maďarského združenia miestnych samospráv Tamása Áldozóa,výkonnú riaditeľku Svazu českých měst Radku Vladykovú, ako aj člena Rady Poľského združenia miest a obcí Edwarda Maniuru.

 Vystúpenie M. Sýkoru

Správu o činnosti ZMOS za obdobie od 29. snemu predložil jeho predseda Michal Sýkora. „Svoju silu sme vždy budovali na tom, čo nás spája, dobré výsledky sme vždy dosahovali hľadaním riešení. Na to nesmieme rezignovať," povedal M. Sýkora, ktorý je presvedčený, že práve snaha o dialóg a spolupatričnosť pomôže samosprávam ubrániť sa tomu, aby sa do vzájomných vzťahov miest a obcí začala neprimerane premietať celková atmosféra v spoločnosti, poznamenanej negativizmom, spochybňovaním a hľadaním konfliktu. Proaktívny prístup je podľa neho základom, ako formovať činnosť združenia podľa predstáv jeho členov a značnú pozornosť venoval legislatívnej oblasti.

V závere vystúpenia M. Sýkora oznámil, že sa vzdáva kandidatúry na post predsedu ZMOS. Ako dôvod uviedol snahu prispieť k upokojeniu situácie a zachovaniu jednoty ZMOS. V združení totiž v poslednom období zaznievala od časti primátorov kritika na pasivitu a nedostatočnú akcieschopnosť združenia pri reforme verejnej správy, ako aj obhajovaní záujmov miest a obcí.

Prekvapivé rozhodnutie Michala Sýkoru o vzdaní sa kadidatúry na predsedu ZMOS prijali delegáti s úctou a uznaním, čo prejavili aj povstaním a dlhotrvajúcim potleskom.

Príhovory hostí snemu

Predsedajúci snemu potom udelil slovo prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý ocenil spoluprácu so ZMOS a kultúru vzťahov a s prítomnými sa podelil o skúsenosti, ktoré získal na stretnutiach so zástupcami samosprávy v regiónoch.

Následne sa z videozáznamu účastníkom snemu prihovoril predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý sa v príhovore sústredil najmä na konkrétne opatrenia na zlepšenie výkonu samospráv. Ocenil prácu starostov a primátorov, ako aj ZMOS, ktoré vníma ako zodpovedného a konštruktívneho partnera vlády.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná v príhovore apelovala na samosprávy, aby nezabúdali na životné prostredie.

Kandidáti na post predsedu

So spôsobom voľby predsedu ZMOS delegátov snemu oboznámila predsedníčka volebnej komisie Božena Kováčová (starostka obce Janova Lehota). Ako uviedla, voľby sú tajné a kandidát na zvolenie potrebuje získať nadpolovičnú väčšinu. Do druhého kola v prípade neúspešných volieb dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet hlasov.

Následne predsedajúci snemu predstavil kandidátov na predsedu ZMOS, ktorí po odstúpení Michala Sýkoru zostali štyria: starosta obce Píla Radovan Mičunek, starostka obce Spišské Tomášovce Zuzana Nebusová, primátor mesta Nováky Dušan Šimka a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger. Tí delegátom snemu predstavili svoje doterajšie pôsobenie v samospráve, motívy, aké ich viedli k rozhodnutiu kandidovať na post predsedu združenia a rámcovo načrtli aj program, ktorým sa v prípade zvolenia chcú riadiť.

V závere prvého dňa rokovania sa uskutočnili voľby predsedu ZMOS a 5-člennej kontrolnej komisie ZMOS.

ZMOS povedie Branislav Tréger

ZMOS v nasledujúcich štyroch rokoch bude viesť primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. O výsledku volieb informovali na začiatku druhého dňa rokovania snemu. B. Tréger bol zvolený nadpolovičnou väčšinou už v prvom kole tajnej voľby. Nový predseda zdôraznil, že ZMOS bude pri obhajovaní záujmov miest a obcí pod jeho vedením korektným, konštruktívnym, ale aj sebavedomým partnerom. „ZMOS bude plniť svoje ciele tak, aby nešliapal po ľuďoch. Budeme počúvať všetkých, no budeme sa riadiť našimi hlavami, nebudeme klamať a ani si skracovať či zľahčovať cestu,“ vyhlásil B. Tréger.

Zľava novozvolený predseda ZMOS Branislav Tréger a doterajší predseda Michal Sýkora.

Predsedníčka volebnej komisie zároveň oznámila výsledky volieb 5-člennej kontrolnej komisie ZMOS, do ktorej delegáti zvolili Lenku Balkovičovú, primátorku Zvolena; Dušana Tomaška, primátora Gelnice; Jozefa Grapu, primátora Krásna nad Kysucou; Petra Dudu, starostu Veľkej Lomnice a Milana Kolesára, primátora Jelšavy.

Široký okruh diskusných tém

V následnej diskusii vystúpilo dovedna trinásť starostiek, starostov, primátoriek a primátorov, ktorí sa sústredili o. i. na problémy s čerpaním eurofondov, majetkovoprávnym vysporiadaním pozemkov pod verejnoprospešnými stavbami, tzv. obedmi zadarmo, nelegálnymi skládkami, komasáciami, výstavbou ciest a komunikácií, dobudovaním vodovodov a kanalizácií, zabezpečovaním zdravotníckej starostlivosti, no aj tému modernizačného dlhu či obsahu pojmu „verejný záujem“ a absenciu proklientskeho prístupu zo strany štátnych inštitúcií.

Na záver rokovania účastníci snemu schválili priority 30. snemu ZMOS a uznesenie.

Pohľad na delegátov 30. snemu ZMOS.

 

Autor: (ts-r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje
V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.
viac
18.05.2017
Prvý deň rokovania 28. snemu ZMOS
V bratislavskej Inchebe sa v stredu 17. mája popoludní začalo rokovanie 28. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Ústredné heslo rokovania tentoraz znie: Obhajujeme decentralizáciu, podporujeme modernizáciu.
viac
18.05.2017
Druhý deň rokovania 28. snemu ZMOS
Druhý deň rokovania 28. snemu 18. mája otvoril podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí, starosta Santovky Ľubomír Lörincz. Zo zdravotných dôvodov v úvodnej časti rokovania nebol prítomný predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
21.05.2019
ZMOS požaduje modernú samosprávu a zodpovedné riešenia
Takmer 1 300 starostov a primátorov sa zíde na rokovaní v poradí 30. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Dvojdňové rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS bude zároveň prvým snemom od jesenných komunálnych volieb. Preto jeho súčasťou bude aj voľba predsedu združenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %