Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.12.2018 04:25

Jozef Viskupič: Vláda SR by nemala prehliadať samosprávne kraje


Jozef Viskupič, predseda TSK,, snímka zdroj: zpiestan.sk


Predseda Združenia samosprávnych krajov – SK 8 Jozef Viskupič sa obrátil listom na predsedu vlády SR Petra Pellgriniho. SK 8 má záujem o pravidelné stretnutia s predstaviteľmi vlády.


Práve táto platforma by mohla byť tým konštruktívnym priestorom pre riešenie konkrétnych problémov jednotlivých regiónov. Podobný model spolupráce vláda – kraje funguje v Českej republike.

„Ako župani máme za sebou prvý rok vo funkcii a žiaľ, musím skonštatovať, že komunikácia s vládou SR prakticky neexistuje, resp. prebieha len pri vybraných témach. Predsedovia krajov však disponujú silným mandátom, pretože sú priamo volení obyvateľmi žúp a vláda by to nemala prehliadať. SK 8 je konštruktívnym partnerom a spoločne vieme efektívne riešiť veľa problémov ľudí v regiónoch. Preto navrhujeme vláde tento model spolupráce založený na pravidelných stretnutiach,“ povedal J. Viskupič.

Ako J. Viskupič uvádza v liste predsedovi vlády, „...predložený návrh je vecný, konštruktívny a v záujme vlády SR i samosprávnych krajov a predovšetkým v záujme občanov. Verím, že návrh v tomto zmysle aj prijmete a budeme tak môcť naštartovať naozaj kvalitatívne novú etapu vzťahov medzi územnou samosprávou a vládou SR.“

Podobný model spolupráce vláda – kraje existuje v Českej republike. Pravidelné stretnutia členov vlády a Asociácie krajů ČR sú už dlhodobo zavedené, a to vo štvrťročnej periodicite. Naposledy sa napríklad takéto stretnutie uskutočnilo 9. novembra 2018 v Strakově akademii za účasti premiéra A. Babiša.

 

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2019
SK8: O výzvach pre regióny by mali rozhodovať regióny, tvrdí J. Viskupič
Združenie samosprávnych krajov SK8 má ambíciu zvýšiť kvalitu a úroveň spolupráce s vládou SR formou pravidelných pracovných stretnutí.
viac
11.04.2020
SK8: Vítame, že samosprávy majú aj alternatívne formy rokovania zastupiteľstva
Predseda združenia samosprávnych krajov – SK8 Jozef Viskupič víta, že snaha žúp, aby mohli rokovať aj prostredníctvom videohovoru, má už aj legislatívnu podobu.
viac
22.07.2020
Samosprávne kraje očakávajú partnerský dialóg s vládou
Sociálne balíky a opatrenia predchádzajúcej vlády v podobe valorizácie platov, obedov zadarmo alebo rekreačných poukazov mali výrazne negatívne dopady na rozpočty samospráv.
viac
14.10.2020
B. Tréger tlmočil predsedovi vlády zásadný postoj k návrhu rozpočtu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom tlmočil premiérovi postoj ZMOS k návrhu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na roky 2021 – 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %