Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.05.2016 07:24

Jednodňová reštaurácia ponúkala hosťom protikorupčný guláš


Okrem degustácie a priateľských rozhovor bola v rámci sprievodného programu pripravená aj moderovaná diskusia o riešení problémov samospráv.


Protikorupčný guláš, samosprávne bryndzové halušky i maďarsko-slovenský držkový paprikáš priateľstva mohli ochutnať návštevníci pop-up reštaurácie, ktorú na jeden deň otvorilo Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) vo Vinodole neďaleko Nitry.


ZOMOS sa takto zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day, ktoré vďaka darcovskej platforme DobraKrajina.sk pomáha neziskovým organizáciám z celého Slovenska hľadať podporovateľov.       

V jednodňovej reštaurácii, ktorú pre verejnosť pripravil ZOMOS mohli návštevníci nazrieť do „kuchyne“ združenia, zoznámiť sa s jeho členmi a prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. "A to všetko pri výnimočnom jedle. Restaurant Day je výnimočná forma, ako zaujať a pritiahnuť k riešeniam každodenných problémov aj tých menej aktívnych občanov, pretože sa v neformálnej atmosfére a pri dobrom jedle riešia konkrétne problémy v obciach, ktoré monitorujeme," hovorí predseda ZOMOS Vladimír Špánik.       

Ako pripomenul, tento rok boli pre návštevníkov jednodňovej reštaurácie pripravené lákavé menu, ktoré pripravili regionálne kluby ZOMOS. Na degustáciu boli pripravené grilované klobásky, samosprávne bryndzové halušky, pagáče, maďarsko-slovenský držkový paprikáš, lokše i špeciálna ponuka čerstvých údených a nakladaných kozích syrov. "Po skúsenosti z minulého roka musím povedať, že sme vzbudili väčší záujem o dianie v samosprávach okolitých obcí, čo ocenili aj niektorí pozitívne naladení starostovia, ktorí prijali naše pozvanie. S nadšením som sledoval aj záujem miestnych obyvateľov Vinodolu, ktorí niečo podobné doteraz nezažili,” skonštatoval Špánik.

Okrem degustácie a priateľských rozhovorov bola v rámci sprievodného programu pripravená aj moderovaná diskusia o riešení problémov samospráv. Okrem predsedu združenia sa na nej zúčastnil aj člen ZOMOS-u a zároveň analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál.      

Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom. Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku. Ľudia v nich môžu ochutnať niektoré zo špecialít a zároveň podporiť aktivity neziskových organizácií.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2016
Vzdelávací program „TOP manažment samosprávy"
Bratislavská Business School Ekonomickej univerzity v Bratislave ponúka vzdelávací program pre predstaviteľov samosprávy, ktorého cieľom je zvýšiť odbornosť predstaviteľov samosprávy s prioritným zameraním na hospodárne vynakladanie finančných prostriedkov.
viac
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
07.07.2021
Uzavretie hraničného priechodu komplikuje ľuďom život, tvrdí starosta
Napätá situácia po uzavretí hraničného priechodu vo Vrbovciach v okrese Myjava v smere na Českú republiku zostala po pondelkovom (5. 7.) proteste aj v utorok.
viac
11.10.2023
M. Vlček: Samospráva pri tranzitnej migrácii znova zachraňuje situáciu
Samospráva pri tranzitnej migrácii znova zachraňuje situáciu. Starosta bratislavských Vajnôr Michal Vlček to uviedol na sociálnej sieti. V týchto veciach by mal podľa neho konať v prvom rade štát, ktorý má k dispozícii neporovnateľne väčšie personálne, finančné, materiálne a logistické kapacity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %