Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.02.2018 10:38

Jedinečná výstava žiakov stredných škôl na pôde ŽSK


Ilustračná snímka


Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová dnes na pôde Úradu ŽSK otvorila už 6. ročník Výstavy výrobkov stredných odborných škôl v kraji. Svoje výrobky a práce s kováčskou, remeselníckou, rezbárskou či dekoratívnou tematikou tu vystavuje 20 stredných škôl.


Cieľom výstavy je podporiť a propagovať odborné vzdelávanie u žiakov základných škôl, u rodičov, výchovných poradcov, partnerov a širokej verejnosti.

„Táto výstava zahŕňa výrobky takmer 8-tisíc žiakov, ktoré na týchto školách študujú. Je to veľmi dobrý signál, že o naše odborné stredné školy je veľký záujem. Výstava je iba jednou z aktivít akou chce župa spropagovať odborné školstvo v kraji,“ uviedla Žilinská županka Erika Jurinová.

„Na výstave prezentujeme výrobky žiakov odboru umeleckoremeselníckeho spracovania kovov. Tento odbor je veľmi špecifický, a preto ho v jednom ročníku študuje približne 6 žiakov. Navyše, je to jediný odbor svojho druhu na celom kraji,“ priblížil výnimočnosť prezentovaných výrobkov riaditeľ Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste Ondrej Holienčík.

Výrobky svojich žiakov prišla ukázať aj Hotelová akadémia zo Žiliny. „Máme tu slávnostnú tabuľu, výrobky vyrezávaného ovocia a zeleniny (carving) či cukrárenské zručnosti,“ uviedla riaditeľka školy Helena Milčevová. „Okrem toho sme sa prišli pochváliť aj slušnou zbierkou ocenení, ktoré od septembra naši úspešní žiaci získali. Pýšime sa napríklad najlepšou baristkou, barmanom a najlepším kuchárom juniorom na Slovensku,“ dodala.

„Žilinská župa je jedným z lídrov v rámci duálneho vzdelávania na Slovensku a všetkými aktivitami sa snažíme ostať na čele a vychovávať žiakov pre potreby trhu práce,“ zhrnula Erika Jurinová.

Súčasťou výstavy je aj Katalóg výrobkov a služieb stredných odborných škôl ŽSK, ktorý sa každoročne aktualizuje a je určený pre širokú verejnosť. Z katalógu môžu stredné školy propagovať svoje výrobky a služby. Výstavu je možné vidieť do 9. marca 2018.

Autor: Mgr. Lukáš Milan, riaditeľ odboru ŽSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2018
Novela zákona o odbornom vzdelávaní môže v TSK priniesť tisíc dualistov
Novela zákona o odbornom vzdelávaní zlepšuje podmienky pre školy i zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania, menia sa aj pravidlá určovania počtu žiakov prvých ročníkov.
viac
12.01.2019
Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania
Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
26.01.2022
Na stredných školách na Spiši sa preinvestuje 11,2 miliónov eur
Vďaka prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu sa dve stredné školy na Spiši zmodernizujú. Celkovo sa v nich preinvestuje 11,2 miliónov eur. Prešovský kraj si od týchto projektov sľubuje skvalitnenie praktického vyučovania i zatraktívnenie odborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %