Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.05.2018 01:24

Jediná levočská fontána bola zrekonštruovaná


Snímka: Mesto Levoča


Fontána dobročinnosti, ktorá krášli Námestie Majstra Pavla v Levoči bola po mnohých rokoch opäť spustená. Pred viac ako 10 rokmi sa kvôli zastaranému a nefunkčnému vodnému systému prestala používať.


Mesto začalo s jej rekonštrukciou ešte v uplynulom roku. Fonátna dobročinnosti sa znovu spustila 8. mája 2018 v rámci levočského podujatia Dňa rodiny.

Fonátnu dobročinnosti postavili práve z dobročinného príspevku Gustáva Hermana, ktorý patril k najbohatším levočským obchodníkom a mešťanom. V Levoči financoval i miestnu evanjelickú cirkev a z jeho príspevkov bola vybudovaná i mestská nemocnica, tak ako ju poznajú Levočania i dnes. Fontánu zdobí bronzová socha matky, ktorá podáva dieťaťu kúsok chleba. Bola postavená tak, aby z nej voda tiekla na všetky svetové strany.

„Rekonštrukcia fontány dobročinnosti sa uskutočnila na základe projektu s mestom Stary Sacz, ktorý je partnerským mestom Levoče. Zo spoločného projektu bolo 56 tisíc EUR použitých práve na rekonštrukciu fontány. Zvyšnú časť 60 tisíc EUR sme doložili prostredníctvom dotácie Ministerstva financií na záchranu kultúrnych pamiatok,“ financovanie fontány ozrejmil Jozef Cvoliga riaditeľ Úradu PSK, ktorý bol v čase príprav rekonštrukcie fontány zástupcom primátora Levoče. „Zaujímavosťou je, že fontána bola postavená na počesť návštevy rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa I. v roku 1898. Gustav Herman, ktorý veľkou čiastkou prispel na jej výstavbu už v tomto období nežil. Stalo sa však to, že počas cesty cisára Františka do Levoče, bola jeho manželka Alžbeta Bavorská, známa ako Sisi zavraždená. Celý sprievod i s cisárom sa museli vrátiť na jej pohreb a do Levoče už nedošiel. Na počesť života Alžeby Bavorskej boli v okolí Fontány dobročinnosti študentami vtedajšieho Evanjelického lýcea vysadené lipy,“ dodáva Jozef Cvoliga.      

„Konečne po dlhých rokoch bola fontána opäť spustená a bola zrekonštruovaná a verím, že bude slúžiť miestnym obyvateľom i turistom na osvieženie sa počas horúcich letných dní. Teší ma najmä to, že jeden kus nášho historického centra je zrekonštruovaný a možno sa vrhnúť do ďalšej rekonštrukcie námestia i v spolupráci s Prešovským samosrávnym krajom,“ dodal bývalý primátor Milan Majerský, ktorý je v súčasnosti predsedom Prešovského samosprávneho kraja.

„Práve socha matky, ktorá podáva dieťatu chlieb má silný odkaz i do dnešnej doby, v ktorej by silnejší mali pomáhať slabším a bohatší tým chudobneším. Pevne verím, že tento odkaz bude rezonovať i v našich srdciach zakaždým, keď okolo Fontány dobročinnosti prejdeme,“ podotkla zástupkyňa primátora mesta Lýdia Budziňáková.

Fontánu dobročinnosti „znovuspustili“ 8. mája, keď za zvuku fanfár a po rozstrihnutí slávnostnej stuhy práve Lýdiou Budzňákovou, Milanom Majerským a Jozefom Cvoligom po dlhých rokoch vystrekla voda z fontány na všetky svetové strany.

Mesto plánuje v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla pokračovať i v nasledujúcom období.

Autor: Andrea Čajová


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Film Po stopách Majstra Pavla predstaví všetky jeho diela
Občianske združenie 500 pripravuje pri príležitosti 500. výročia inštalácie oltára Majstra Pavla v Levoči dokumentárny film s názvom Po stopách Majstra Pavla.
viac
12.01.2017
Rok 2017 pripomenie Majstra Pavla z Levoče, Máriu Teréziu či J. M. Hurbana
Päť storočí od dokončenia hlavného oltára Majstra Pavla z Levoče v chráme sv. Jakuba v Levoči, 300. výročie narodenia Márie Terézie i 200 rokov od narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.
viac
17.07.2017
Oltár z dielne Majstra Pavla slávi 500. výročie
Oltár Majstra Pavla v tomto roku oslavuje 500. výročie svojej inštalácie. Vyvrcholením osláv bude Večer s majstrom priamo v bazilike a bude poctou dielu tohto rezbára. Podujatie sa uskutoční v sobotu 22. júla.
viac
24.07.2017
Bratislava pokračuje v obnove historických pamiatok a objektov
Hlavné mesto prostredníctvom svojej mestskej organizácie GIB ako správcu mestských kultúrno-historických pamiatok zabezpečilo pamiatkovú obnovu troch historických objektov v rámci postupnej obnovy dôležitých mestských kultúrnych pamiatok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %