Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.02.2017 08:20

Jaskyňa Domica je sprístupnená pre verejnosť


Jaskyňa Domica sa nachádza v tesnej blízkosti štátnej hranice s Maďarskom. Okrem typických štítov, bubnov a kaskádovitých jazierok je pre návštevníkov jaskyne atraktívna plavba na podzemnej riečke Styx.


Jaskyňa Domica v okrese Rožňava v stredu (1. 2.) ako prvá zo šiestich jaskýň v Košickom kraji otvorila svoje brány pre verejnosť.


"Bola otvorená do konca roka ako jediná z jaskýň Slovenského krasu, aj keď ostatné už bilancovali sezónu. Zároveň je jedinou, ktorá svoje brány otvára už začiatkom februára," uviedol Viktor Wurm z krajskej organizácie Košice Región Turizmus.      

Jaskyňa Domica, ktorá je súčasťou zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, sa nachádza blízko hranice SR s Maďarskom, 80 kilometrov od Košíc. "Je najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras a je známa skrze viacero unikátov. V Domici a Čertovej diere, ktoré spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvárajú jeden komplex, žije až 16 druhov netopierov. Domicu charakterizujú veľké a priestranné dómy, napríklad Majkov dóm s kaskádovými jazierkami nazývanými Rímske kúpele," priblížil Wurm.      

Ako prezradil, Domica bola dejiskom nakrúcania slávnej rozprávky Soľ nad zlato z roku 1982, ale ešte dávno predtým – tisícročia dozadu – bola aj útočiskom našich prapredkov, neolitických obyvateľov východného Slovenska. "Ich prítomnosť preukázali rôzne archeologické nálezy, v Domici našli aj kosti jaskynného medveďa," povedal Wurm.      

V Domici je najznámejšia podzemná riečka Styx, ktorou sa dá plaviť. Dostatočný objem rieky podmieňuje počasie, najmä dostatok zrážok v zime. "Domica sa aj vďaka priaznivej situácii na riečke Styx stala v roku 2016, v percentuálnom raste návštevnosti, slovenským 'skokanom' roka, keď jej medziročne pribudlo 83 percent návštevníkov. Z 20 000 v roku 2015 na takmer 39 000 v roku 2016. Sezóna 2016 bola pre túto jaskyňu suverénne najlepšou za ostatných desať rokov," dodal Wurm.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Zámok otvorili už pred letnou sezónou
V tomto roku sa zámok v Smoleniciach pri Trnave otvára pre návštevníkov o čosi skôr ako zvyčajne. Už pred hlavnou turistickou sezónou ho možno navštíviť aj počas májových a júnových nedieľ.
viac
18.07.2016
V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách
Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.
viac
02.04.2022
Gombaseckú jaskyňu po zimnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Gombasecká jaskyňa v okrese Rožňava je po zimnej prestávke od piatku opäť prístupná pre širokú verejnosť. Na návštevníkov čaká i nový vstupný areál, ktorý zástupcovia Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR koncom marca slávnostne otvorili pri príležitosti 70. výročia objavenia jaskyne.
viac
17.05.2023
V Domici je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx
V jaskyni Domica v okrese Rožňava je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx. Prevádzke plavby dopomohli priaznivé prírodné pomery a charakter počasia. Uviedol to správca jaskyne Ottó Lörincz.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %