Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.06.2017 02:40

Jánske ohne priblížia tradície i zvyky noci svätojánskej


Pozvánka.


Podujatie Jánske ohne nad Šíravou, ktoré sa uskutoční pri obci Vinné v Michalovskom okrese v sobotu 24. júna, priblíži návštevníkom tradície, zvyky, príbehy, históriu i čaro noci svätojánskej.


"Už tradične podujatie odštartuje výstup na Viniansky hrad. Temným lesom návštevníkov prevedú šermiari z hradnej posádky a na hrade ich privíta kastelán s grófom Drugethom, ktorý predvedie čarovanie a kúzla," priblížila program výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Na tých, ktorí vystúpia na hrad, čakajú remeselníci, malé občerstvenie a ochutnávka vín v hradnej pivnici.      

Na brehu Vinianskeho jazera si môžu návštevníci pozrieť ukážky remesiel, ako sú napr. plstenie, tkanie, drevorezba, práca s kožou a výroba bičov, ale aj paličkovaná čipka, slamienkarstvo a iné. Odvážlivci si budú môcť niektoré z predvádzaných remesiel aj vyskúšať. Nielen hudobníci si budú mať možnosť priamo pri jazere pozrieť časť unikátnej zbierky Gitarového múzeum zo Sobraniec. Organizátori prichystali pre najmenších viacero atrakcií, medzi nimi jazdu na koni, kolotoče, ale aj živé zvieratká na minifarme.      

Pre záujemcov bude k dispozícii aj dobová stredoveká kuchyňa. "Každý, kto bude mať záujem, môže vyskúšať účinky svätojánskeho nápoja lásky, ale tiež vinianskych vín," uviedol starosta obce Vinné Marián Makeľ s tým, že pripravená je aj večerná plavba po Vinianskom jazere. Predstaví sa tiež folklórna skupina Kresy z poľského Lubaczówa a po zotmení zapália tradičnú jánsku vatru. Záver podujatia bude patriť slovenskému folklóru, ktorý v spojení s hudobným žánrom world music a etno nástrojmi z rôznych kútov sveta, predvedú hudobné skupiny Družina a Spod Budína.      

Jánske ohne nad Šíravou sú jedným z TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
26.04.2017
Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria sezónu s viacerými novinkami
Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.
viac
12.05.2017
Redikaňä otvorí cez víkend pastiersku a salašnícku sezónu
V mikroregióne terchovskej doliny otvoria už túto nedeľu (14.5.) pastiersku a salašnícku sezónu podujatím s názvom Ovčärske obyčäje - Redikaňä v Zázrivej.
viac
16.06.2020
Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %