Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.06.2018 10:03

Jánske ohne 2018 - ako naši predkovia


Plagát - pozvánka


Pradávne rituály a tradície spojené s letným slnovratom aj v tomto roku oživí podujatie Jánske ohne nad Šíravou.


Je zaradené do výberu TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Inognita a na brehu Vinianskeho jazera už tento víkend ponúkne návštevníkom pestrý program, rozdelený do dvoch dní.

Už v piatok 22. júna na brehu Vinianskeho jazera vyrastie staroslovanská osada, ktorá návštevníkom po oba dni priblíži predkresťanské zvyky vítania slnovratu. Neopakovateľnú atmosféru vytvoria ukážky bojov a remesiel, ochutnávka slovanských jedál či možnosť odfotiť sa v slovanskej dedine. Záver prvého dňa bude patriť hudobným skupinám Strigôň a Gjoll, ktoré svojou fantasy hudbou len podčiarknu mystickú náladu.

Hlavný program je nachystaný na sobotu. „Stalo sa už tradíciou, že podujatie sa v sobotu začína výstupom na Viniansky hrad, kde na návštevníkov vždy čaká nejaké prekvapenie. V tomto roku sa prenesú do rozprávky o Vinianskej pyšnej princeznej. Pripravená bude aj ochutnávka vinianskeho vína a ukážky stredovekých remesiel,“ prezrádza starosta obce Vinné Marián Makeľ. Aj tí, ktorí sa nevyberú na hrad, budú mať o zábavu postarané – čaká ich ulička remesiel, rôzne športové a zábavné súťaže, lukostreľba a streľba z kuše, výstava Gitarového múzea zo Sobraniec alebo ochutnávka vína i svätojánskeho nápoja lásky. Chýbať nebude ani folklór a množstvo zábavy a atrakcií určených deťom. Cestou na hrad i pri jazere predvedú svoje umenie stredovekí šermiari. S ubúdajúcim denným svetlom pribudne toho elektrického a rozhoria sa aj ohne. Svetelná výzdoba, ohňová šou, zapálenie svätojánskej vatry a nakoniec ohňostroj – taký je večerný program na sobotu, ktorý na pódiu spestrí detský folklórny súbor Vánok a speváčka Veronika Rabada.

„Toto podujatie úplne do bodky spĺňa atribúty kultúrneho turizmu, keďže modernému človeku dáva možnosť interaktívne spoznať pradávne tradície predkov spojené s mystickými rituálmi. Programovo vhodne spája okolité atrakcie a stáva sa tak zjednocujúcim prvkom, ktorý upriamuje stále väčšiu pozornosť na lokalitu Vinianskeho jazera. Jánske ohne nad Šíravou majú svoj špecifický náboj a aj preto priťahujú stále viac návštevníkov,“ konštatuje predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Turistické ponuky so zľavou - aj tento rok sú počas podujatia pripravené zľavnené turistické ponuky, ktoré sa dajú využiť cez víkendové dni 23. a 24. júna. Hipocentrum v stredisku Hôrka na Zemplínskej šírave, plavba výletnou loďou Zemplín z prístavu Hôrka a tenisové kurty v stredisku Hôrka, to sú miesta a služby, kde platia zľavy.

Autor: Košice Región Turizmus


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
22.06.2017
Jánske ohne priblížia tradície i zvyky noci svätojánskej
Podujatie Jánske ohne nad Šíravou, ktoré sa uskutoční pri obci Vinné v Michalovskom okrese v sobotu 24. júna, priblíži návštevníkom tradície, zvyky, príbehy, históriu i čaro noci svätojánskej.
viac
31.07.2018
Tisíce motorkárov opäť na Zemplínskej šírave
V druhej polovici augusta, v čase vrcholiacich letných prázdnin a dovolenkovej sezóny, majú svoj veľký sviatok aj motorkári. Na Zemplínskej šírave sa koná už 17. ročník Motozrazu Sveta motocyklov.
viac
16.06.2020
Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %