Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.04.2018 10:41

IROP zlepší podmienky pre deti z Detského domova v Močenku


Kaštieľ v Močenku v budúcnosti využijú na pobytové a ambulantné formy práce s rodinou a osobami blízkymi vo vzťahu s klientom.


Zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) zafinancujú prvý projekt deinštitucionalizácie poskytovania sociálnych služieb a zabezpečenia výkonu opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v Nitrianskom samosprávnom kraji.


Projekt s názvom Deinštitucionalizácia Detského domova Močenok v objeme 741-tisíc eur celkových oprávnených výdavkov predložila cirkevná organizácia Komunita Kráľovnej pokoja. Jeho cieľom je transformácia existujúceho veľkokapacitného zariadenia detského domova, ktorý je umiestnený v kaštieli v Močenku, na zariadenie zabezpečujúce výkon opatrení na komunitnej báze, t. j. v prirodzenom sociálnom prostredí alebo v prirodzených spoločenstvách, čo najviac podobných bežnej rodine.

Projekt predpokladá postavenie rodinného dvojdomu v Radošine a kúpu rodinného domu v Nitre s pozemkom, ako aj vnútorného zariadenia nových objektov, do ktorých umiestnia deti z Detského domova v Močenku. V súlade s Transformačným plánom Detského domova po realizácii projektu budú skupiny detí umiestnené v maximálnom počte 10 osôb v jednom bytovom dome a štyroch rodinných domoch na rôznych miestach – v obciach Močenok a Radošina a v mestách Šaľa a Nitra. Uvoľnené priestory v rodinnom dome areálu kaštieľa Močenok a v samotnom kaštieli sa využijú na pobytové a ambulantné formy práce s rodinou a osobami blízkymi vo vzťahu s klientom. Detský domov Močenok touto podporou z IROP vytvorí zariadenie plne integrované v komunite, vylučujúce segregáciu a izoláciu a umožňujúce deťom a mladým dospelým plnohodnotný nezávislý život v prirodzenom sociálnom prostredí.

Župa rozšíri aj služby včasnej intervencie

Nitriansky samosprávny kraj rozšíri vo svojich zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) služby včasnej intervencie. Tie sú určené rodinám a deťom, ktorých vývoj je ohrozený zdravotným postihnutím.

V súčasnosti poskytujú takéto služby ZSS Kreatív v Klasove (okr. Nitra), kde pomáhajú desiatim rodinám z okresov Levice a Nitra. V ZSS Kamilka v Mani (okr. Nové Zámky) našlo doteraz pomoc 11 rodín z okresov Nové Zámky a Komárno.

Na základe rozhodnutia krajských poslancov budú služby včasnej intervencie poskytovať od 1. mája aj v ZSS Viničky v Nitre pre okresy Nitra, Šaľa a Topoľčany. V zariadení Jeseň života v Leviciach začnú nové služby poskytovať od 1. júla, určené budú pre rodiny v okresoch Levice, Nové Zámky a Levice. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana sa služba včasnej intervencie poskytuje dieťaťu do siedmich rokov veku. Jej súčasťou je špecializované sociálne poradenstvo, sociálna i komunitná rehabilitácia. „Vykonáva sa aj stimulácia komplexného vývoja dieťaťa so zdravotným postihnutím. Službu včasnej intervencie možno poskytovať ambulantnou i terénnou formou," vysvetlil D. Guťan. Ako doplnil, včasná intervencia je zameraná predovšetkým na deti s vývinovým oneskorením, Downovým syndrómom, so zrakovým, sluchovým či iným postihnutím, a tiež na deti a rodiny v nepriaznivej sociálnej situácii. Náklady na zriadenie služby včasnej intervencie v ZSS Viničky a Jeseň života odčerpajú z rozpočtu kraja takmer 98 000 eur.

Autor: (nsk, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2017
V Hlohovci chcú do skvalitnenia sociálnych služieb zapojiť aj občanov
Hlohovská radnica chce zlepšiť kvalitu a dostupnosť sociálnych služieb poskytovaných v meste. Do tohto procesu chce čo najviac zaangažovať aj samotných obyvateľov Hlohovca.
viac
05.04.2018
Komunitné plánovanie – povinnosť, či príležitosť pre samosprávu?
V Bratislave sa koncom januára uskutočnila konferencia, ktorej usporiadateľom bola SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien. Téma bola pre samosprávu nanajvýš aktuálna: komunitné plánovanie sociálnych služieb. V sérii troch článkov vám ponúkneme názory odborníkov, ako aj príklady dobrej praxe.
viac
19.04.2018
Regióny získajú financie na rozvoj sociálnej infraštruktúry
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) vyhlásilo výzvu na predkladanie projektových zámerov na podporu poskytovania nových a existujúcich sociálnych služieb a opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v zariadeniach na komunitnej úrovni.
viac
08.08.2022
BBSK pokračuje s projektom výstavby zariadenia sociálnych služieb v Krupine
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového zariadenia sociálnych služieb v Krupine. Ako potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, tento projekt je v štádiu prípravy projektovej dokumentácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %