Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.06.2017 03:28

Indická raketa vyniesla do vesmíru prvú slovenskú družicu


Snímka zdroj: (vedanadosah.cvtisr.sk).


Slovenská kozmonautika urobila dnes ráno ďalší krok do vesmíru. Z vesmírneho strediska Šríharikota totiž odštartovala indická raketa PSLV-C38, ktorá na orbit vyniesla 31 družíc, medzi ktorými je aj prvá slovenská družica skCUBE.


Stalo sa tak zhruba po desiatich rokoch od prvých plánov, po piatich rokoch vývoja, výroby a testovania a 1,5 roku čakania na štart. Informovala o tom Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA).      

Družica by mala následne posielať okolo 300 rôznych údajov. Odosielať by mala dáta o tom, v ako je stave, koľko energie prichádza zo solárnych panelov, či sa správne nabíjajú batérie, alebo aké prúdy a odbery majú jednotlivé komponenty a mnoho ďalších inžinierskych údajov. Posielať by tiež mala dáta zo senzorov o tom, ako sa družica vo vesmíre správa, ako rotuje okolo vlastnej osi, prípadne bude sama dostávať príkazy, či má spomaliť rotáciu, alebo zmeniť natočenie k Zemi.      

Neskôr by mala družica posielať aj dáta z vedeckého experimentu. Prijímačom veľmi dlhých vĺn sa chce tím venovať napr. meraniu rôznych javov vo vysokej atmosfére Zeme, v magnetosfére Zeme, ďalej testovať, ako radiácia ubližuje súčiastkam na palube, či robiť experimenty v oblasti rádiovej komunikácie. V neposlednom rade by mala družica zároveň posielať aj fotografie planéty. Dáta budú verejne dostupné, takže ak by niekto chcel niektoré z nich spracovať, bude ich mať k dispozícii a môže si prípadne spraviť vlastný projekt.      

Slovenská družica skCUBE je súčasťou misie, ktorá na orbit vyniesla 31 družíc. Dopravila ich tam 44 metrov vysoká a 320 ton vážiaca indická raketa. Jej hlavným nákladom bol vyše 700 kg vážiaci indický satelit Cartosat-2E, zvyšok tvorilo 30 satelitov a družíc vrátane slovenskej skCUBE a českého cubesatu VZLUSAT-1.      

Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity funguje od roku 2009. Vznikla s cieľom dopomôcť Slovensku stať sa členom Európskej vesmírnej agentúry. Okrem toho SOSA chcela sprístupniť vesmír a technické odbory verejnosti cez popularizačné a vzdelávacie aktivity, ako aj vlastnými technologickými projektmi. Prvým z nich bol projekt stratosférických letov, počas ktorých testovali svoje technológie v extrémnych podmienkach stratosféry. Na projekte slovenskej družice spolupracovala s Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Aj v tomto roku bude v Slovenskej národnej galérii bezplatný vstup
V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.
viac
09.11.2017
NAJ mestom Slovenska sa stal Liptovský Mikuláš, NAJ obcou je Halič
NAJ mestom Slovenska je Liptovský Mikuláš, obcou Halič v okrese Lučenec. Primátorom Slovenska sa stal Jozef Trstenský z Nového Mesta nad Váhom a starostom Michal Kotrady zo Smižian v okrese Spišská Nová Ves.
viac
22.03.2018
Krajská dominanta zmizne v tme, aby pripomenula dôležitosť ochrany prírody
Celosvetová kampaň na ochranu prírody nájde opäť po roku svoje miesto aj na území kraja. K symbolickému zhasnutiu svetiel v čase od 20.30 h do 21.30 h sa v sobotu 24. marca 2018 môže pridať každý, komu záleží na ochrane našej planéty.
viac
11.06.2020
Pohľadnica pre známeho
Mesto Svidník vydalo sériu pohľadníc pri príležitosti 665. výročia prvej písomnej zmienky o meste Svidník a zároveň ako podpora cestovnému ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %