Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.04.2019 01:55

IEP: Štátna podpora zadržiavania dažďovej vody by mohla zvýšiť záujem oň


Druhy vody, ilustračná snímka, zdroj: grimy.sk


Zadržiavanie dažďovej vody má environmentálne i ekonomické benefity, návratnosť do takýchto systémov je však pre väčšinu domácností príliš dlhá. Upozorňuje na to Inštitút environmentálnej politiky pri Ministerstve životného prostredia SR, ktorý hovorí o štátnej podpore takýchto investícií.


 "Zvýšené zachytávanie vody v prostredí môže šetriť vzácne zdroje pitnej vody využívaním dažďovej vody na činnosti, kde nie je potrebná najvyššia kvalita. Ak sa napríklad zrážková voda využije na poliatie záhrady, zostane v pôvodnom prostredí a dostane sa do pôdy. Postupným odparovaním potom ochladzuje okolie a časť z nej sa vráti do spodných vôd," vysvetľujú autori komentára IEP Veronika Antalová a Marek Engeľ.       

Ako výhodu využívania dažďovej vody na pranie alebo splachovanie inštitút uvádza jej mäkkosť, vďaka čomu je šetrnejšia voči zariadeniam v domácnosti. Pre svoje chemické zloženie je tiež vhodnejšia na polievanie rastlín.       

Analytici odhadujú návratnosť investícií do zariadenia na zadržiavanie vody na 13 až 30 rokov. Závisí pritom podľa nich od množstva zrážok v lokalite, ale aj technického riešenia. Investičnými položkami sú samotná nádrž, stavebné práce, čerpadlo, filtrácia, prípadný trojcestný ventil, zberače a rozvody.       

Ako príklad dobrej praxe IEP uvádza Českú republiku. Domácnostiam zo suchých oblastí tam preplatia až 50 percent oprávnených nákladov na výstavbu systému na polievanie záhrady. V prípade kombinovaného využitia aj na splachovanie a pranie môžu byť žiadatelia aj z obcí mimo suchej zóny.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2018
Envirorezort podporí nákup vozidiel s elektrickým pohonom
Oprávnenými žiadateľmi o finančné prostriedky sú obce alebo samosprávne kraje a svoje žiadosti o dotáciu môžu predkladať na Environmentálny fond do 2. mája 2018.
viac
20.04.2018
MŽP finančne podporí vodozádržné opatrenia, vyhlasuje výzvu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje dať milióny eur na vodozádržné opatrenia v intraviláne obcí.
viac
12.06.2018
Kanalizácie vo vodohospodárskych oblastiach sa budú platiť z eurofondov
Obce, združenia obcí, vlastníci verejných kanalizácií a právnické osoby môžu od utorka žiadať o prostriedky z eurofondov na výstavbu kanalizácií.
viac
14.03.2019
Na podporu environmentálneho vzdelávania pôjde ďalších 171-tis. eur
Bezmála 171-tis. eur si v rámci druhého ročníka Zeleného vzdelávacieho fondu rozdelia organizácie tretieho sektora na rozvoj environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Tento projekt vznikol z iniciatívy ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %